Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog Muska

Korisnici Twittera masovno prelaze na ovu društvenu mrežu, ali ne znaju je koristiti

mastodon

S obzirom na jednostavnost Twittera, ljudima je proces registracije za Mastodon mnogo teži, što je dovelo do memova koji se, ironično, dijele po Twitteru, iako upravo to web mjesto korisnici žele napustiti

Mnogi korisnici Twittera nisu zadovoljnim Muskovim preuzimanjem te platforme i inovacijama koje je uveo, stoga traže alternativno rješenje. S obzirom na popularnost ove društvene mreže, ljudi žele pronaći nešto slično, a trenutno najviše pozornosti privlači web stranica Mastodon, piše Index.hr.

Mastodonov interface gotovo je identičan Twitterovom, a ima opcije pisanja postova, dijeljenja, lajkova i oznaka. Objave se mogu uređivati, a potvrda autentičnosti je besplatna.

Memovi o Mastodonu preplavili Twitter

Najveća razlika je u tome što Mastodon ne kontroliše samo jedan server, nego odvojeni poslužitelji koji se uglavnom vrte oko jedne određene teme, kojoj se morate priključiti da biste uopšte bili aktivni na Mastodonu.

S obzirom na to da je to i dalje mnogo manja društvena mreža, nema širok raspon tema kao Twitter, ali je dopušteno postaviti vlastiti poslužitelj kako želite. Korisnici nisu ograničeni samo na taj jedan poslužitelj nego mogu komunicirati sa svima ostalima na mreži.

Međutim, s obzirom na jednostavnost Twittera, ljudima je proces registracije za Mastodon mnogo teži, što je dovelo do memova koji se, ironično, dijele po Twitteru, iako upravo to web mjesto korisnici žele napustiti. “Ono kad mi neko pokušava objasniti kako Mastodon funkcioniše”, “Nikad neću shvatiti ovu mrežu”, “Sigurno je zabavna kad znaš kako se služiti njom”, pišu sad.

Mastodon je pokrenut 2016. godine i prema CNN-u ima više od 650 hiljada aktivnih korisnika mjesečno. Osim toga, objavljeno je da se stranici 230 hiljada novih korisnika pridružilo na dan kada je Elon Musk dovršio svoje preuzimanje Twittera.