Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Internet browser

Koristite Chrome? Google je predstavio nove opcije koje će olakšati surfanje

google_chrome

Još prije nekoliko mjeseci iz Googlea su najavili novu opciju u svom pretraživaču internet stranica Chrome

Nova verzija Google Chromea dolazi s opcijama koje će obradovati mnoge korisnike ovog pretraživača internet stranica.

Još prije nekoliko mjeseci iz Googlea su najavili novu opciju u svom pretraživaču internet stranica Chrome – grupisanje tabova. Od tada Google je testirao mogućnost grupisanja tabova (otvorenih stranica), a ona je sada dostupna svim korisnicima kojima će omogućiti jednostavnije i preglednije surfovanje, odnosno uredniju raspodjelu stranica.

Mnogi korisnici pri surfovanju otvaraju desetine stranica te ne mogu da se snađu šta se gdje nalazi, a upravo bi ta opcija trebalo da pomogne u lakšem snalaženju među brojnim otvorenim stranicama, prenosi Zimo.

Naime, grupisanje tabova, kao što i samo ime kaže, omogućuje spajanje više stranica u jednu grupu. To je moguće napraviti desnim klikom na stranicu i odabirom opcije “Dodaj karticu u grupu”. Ponovnim klikom desnog klika miša na grupu moguće je toj grupi dati ime i boju s kojom će se označiti ta grupa.

Grupisanje tabova omogućava korisnicima da u jednu grupu postave sve vijesti iz sporta, u drugu grupu vijesti iz tehnologije, u treću neke važne tekstove koje taj dan planiraju da pročitaju itd. Postojećim grupama nove stranice mogu da se dodaju klasičnim “drag and dropom” ili ponovno desnim klikom i opcijom dodavanja stranice u grupu (pri čemu treba odabrati u koju grupu želite da dodate stranicu, odnosno da li želite da je dodate u ovu grupu), odnosno da se mogu uklone iz grupe ili zatvore celu grupu.

Kada vam stranice iz neke grupe nisu trenutno potrebne, od sada ih je moguće jednostavno skupiti kako ne bi zauzimale prostor u gornjem dijelu Chromea, odnosno ponovno da se rašire kada su vam potrebne.

Još jedan koristan novitet koji je Google najavio i koji bi trebao biti dostupan u budućnosti jeste “preview” otvorenih stranica. Ako sada postavite strelicu miša iznad oznake otvorene stranice u vrhu ekrana, prikazaće se samo ime otvorene stranice, dok će se u budućnosti prikazati preview cijele stranice na gornjem dijelu ekrana, iznad same stranice.