Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mark Zuckerberg bogatiji za 20 milijardi dolara

f8-facebook-mark-zuckerberg-0069

Vlasnici kompanija Amazon i Facebook, Jeff Bezos i Mark Zuckerberg povećali su svoje bogatstvo ove godine za po više od 20 milijardi dolara.

Njihovo bogatstvo poraslo je za ovaj nevjerovatni iznos tokom pola godine usljed snažnog rasta njihovih kompanija, prema podacima iz Bloombergovog indeksa milijardera, piše Business Insider, a prenosi BiznisInfo.

Zuckerberg je povećao vrijednost imovine za 20,1 milijardu i sada upkupno ima 70,1 milijardu dolara, što ga čini petom najbogatijom osobom na svijetu.

Šef Amazona povećao je imovinu za 22,6 milijardi dolara i sada je druga najbogatija osoba na svijetu sa ukupnim bogatstvom od 87,9 milijardi dolara.

Njihove tehnološke kompanija ove godine imale su odlične rezultate.

Zuckerberg 96 posto svog bogatstva, odnosno 67,6 milijardi dolara, ima u Facebooku. Ostatak njegovog bogatstva se odnosi na gotovi novac, nekretnine i različite druge stvari. Dionice Facebooka ove godine su porasle za 41 posto.

Kada je riječ o Bezosu, 93 posto njegovog bogatstva, odnosno 81,7 posto, dolazi od dionica Amazona.

Ostatak je u kompanijama Blue Origin (3 milijarde) i listu The Washington Post (250 miliona), prema podacima Bloomberga. Dionica Amazona ove godine su prasle za 36 posto.

Najbogatija osoba na svijetu i dalje je Bill Gates sa bogatstvom od 91,7 milijardi.