meta

Mark Zuckerberg otpustio 11.000 radnika

Salon VivaTech 2018 porte de Versailles à Paris
Info - Mark Zuckerberg bientôt papa pour la troisième fois d'une petite fille - Mark Zuckerberg, président-directeur général de Facebook lors du salon VivaTech 2018 (Viva Technologie) au parc des expositions de la Porte de Versailles à Paris, France, le 24 mai 2018. Viva Technology tiendra son édition 2018 les 24, 25 et 26 mai. © Stéphane Lemouton/Bestimage Viva Technologie show at Parc des Expositions Porte de Versailles in Paris, France on May 24, 2018. Photo: Stephane Lemouton / Bestimage/BESTIMAGE

Najavio je da će otpušteni radnici dobiti otpremninu

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, danas se pismom obratio zaposlenicima kompanije Meta te najavio 11.000 otkaza. Meta je, podsjetimo, kompanija u čijem je vlasništvu Facebook.

“Danas s vama dijelim informacije o nekim o najtežim promjenama koje smo uveli u historiji Mete. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13% i otpustiti više od 11.000 naših talentiranih zaposlenika”, objavio je Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

“Također, poduzimamo niz dodatnih koraka kako bi postali učinkovitija kompanija i to rezanjem troškova i produljenjem odluke o zamrzavanju novog zapošljavanja i na prvi kvartal. Znam da će ovo svima pasti teško i posebno mi je žao onih na koje se odnosi ova odluka”, objavio je Zuckerberg.

“Pogriješio sam, preuzimam odgovornost”

“Na početku pandemije, svijet se ubrzano preselio na internet, a val e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda. Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam, pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja”, navodi Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

“Nažalost, ovo se nije odigralo onako kako sam očekivao. Ne samo da se internetska trgovina vratila na prijašnje trendove, već su i makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak reklama uzrokovali da nam prihod bude puno manji nego što sam očekivao. Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to”, navodi.

“U ovom novom okruženju moramo postati znatno učinkovitiji. Preusmjerili smo više naših resursa na manji broj visokoprioritetnih područja rasta — poput našeg mehanizma za umjetnu inteligenciju, naših oglasa i poslovnih platformi te naše dugoročne vizije za metaverzum. Smanjili smo troškove u cijelom našem poslovanju, uključujući smanjivanje budžeta, smanjenje povlastica i smanjenje broja nekretnina”, stoji u pismu.

Dobit će otpremnine

“Restrukturiramo timove kako bismo povećali svoju učinkovitost. Ali ove mjere same po sebi neće uskladiti naše troškove s našim rastom prihoda, tako da sam također donio tešku odluku da otpustim ljude”, objavio je Zuckerberg.

Najavio je da će otpušteni radnici dobiti otpremninu – 16 sedmica osnovne plaće plus dvije dodatne sedmice za svaku godinu službe te pokriveno zdravstveno osiguranje za njih i njihove porodice na period od pola godine.