Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaštita privatnosti

Messenger uvodi novu opciju i veoma je značajna

facebook_messenger

Facebook svima želi dati do znanja da popularni Messenger postaje malo ‘sigurniji i privatniji’. Kompanija je, prenosi Gizmodo, uvela enkripciju s obje strane u sve vrste poziva na Messengeru

Najnovija verzija popularne aplikacije za dopisivanje i dobila je mogućnost obavljanja audio i video poziva uz enkripciju s obje strane.

Facebook svima želi dati do znanja da popularni Messenger postaje malo ‘sigurniji i privatniji’. Kompanija je, prenosi Gizmodo, uvela enkripciju s obje strane u sve vrste poziva na Messengeru.

Oni koji prate nadogradnje za Messenger vjerovatno će ostati malo zbunjeni, s obzirom da je Messenger već navodno imao enkripciju na oba kraja, no valja uzeti u obzir da se ona primjenjivala isključivo na razgovore jedan na jedan. Uvođenje sigurnijih razgovora, pišu iz Facebooka, potaknula je globalna pandemija i sukladan mu porast broja poziva – ‘više od 150 miliona dnevno’.

Tim rečeno, enkripcija na oba kraja još nije obuhvatila cijeli Messenger – još ju trebaju uvesti u grupna dopisivanja i grupne video i zvučne pozive. Ova nadogradnja trenutno je u stadiju testiranja te će postati dostupna malom dijelu korisnika tokom idućih nekolko tjedana. Kompanija je također najavila uvođenje nestajućih poruka, značajke koja automatski briše poruke nakon određenog roka te je donedavno bila dostupna samo na WhatsAppu.

Za kraj, Facebook testira enkripciju na obje strane za Instagram – test uključuje odrasle osobe iz izabranih država koje će dobiti mogućnost primanja i slanja enkriptiranih poruka i poziva u razgovorima s jednom osobom, prenosi Tportal.