Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Možemo li uz pomoć pametne utičnice uštedjeti na struji?

uticnica

Tehnologija pametnog doma iz dana u dan postaje sve popularnija, a velik broj brendova polako plasira uređaje koji vam mogu pomoći da uštedite na vremenu, struji, pa čak i poboljšate sigurnost unutar doma. Jedan od hit-proizvoda u ovom brzorastećem sektoru je i takozvana pametna utičnica.

Riječ je o maloj utičnici koju uključite u standardnu utičnicu te u koju potom jednostavno ukopčate vaš uređaj. Za njihovu instalaciju ne morate imati ništa osim routera i pametnog telefona – uređaje koji se mogu pronaći u više-manje svakom domaćinstvu, piše Tportal.

Pomoću pametne utičnice vi preuzimate kontrolu nad uređajima u kući slanjem komandi na daljinu. Jeftinija utičnica košta oko petnaest eura, a svi uređaji također rade s većinom kućnih asistenata poput onih iz Amazona ili Applea.

Dakle što je to pametna utičnica?

Pametna utičnica se, kao što smo već naglasili, uključuje u standardnu utičnicu te dolazi uparena s aplikacijom pomoću koje možete upravljati priključenim uređajem – čak i kad ste na putu ili izvan kuće. Korištenjem aplikacije moći ćete raditi stvari poput paljenja svjetla ili klime prije dolaska u kuću, kuhala za kafu prije nego što se ustanete, podne svjetiljke prije nego što uđete u sobu i tako dalje.

Može li ona smanjiti moje mjesečne troškove struje?

Kratki odgovor je – da. Jedan od razloga zbog kojeg sve veći broj ljudi kupuju pametne uređaje je smanjenje računa za struju. Uz svjetla koja se automatski gase kada napustite kuću definitivno ćete uštedjeti na struji. Neke pametne utičnice automatski prate vašu potrošnju putem aplikacije.

Ovime ćete dobiti puno bolji uvid u uređaje koji troše najviše struje te koje biste mogli zamijeniti sa štedljivijima.