Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon ankete

Musk vratio Twitter naloge novinara koji su objavili podatke o njegovu avionu

elon screen
Elon Musk / FOTO: Screenshot / Youtube

Dužnosnici Francuske, Njemačke, Britanije i Evropske unije ranije su osudili suspenzije

Elon Musk vratio je Twitter račune nekolicini novinara koji su bili suspendirani na jedan dan zbog kontraverze oko objave podataka o njegovu avionu.

Računi su im vraćeni nakon što su obustave bez presedana izazvale oštre kritike vladinih dužnosnika, grupa za prava i novinarskih organizacija iz nekoliko dijelova svijeta u petak, a neki su rekli da platforma za mikroblogiranje ugrožava slobodu medija.

Anketa na Twitteru koju je Musk proveo kasnije također je pokazala da većina ispitanika želi da se računi odmah vrate.

“Ljudi su se izjasnili. Računima koji su doxirali moju lokaciju sada će biti ukinuta suspenzija”, poručio je Musk u tvitu u subotu upotrijebivši izraz koji označava objavljivanje privatnih informacija o nekome, obično sa zlom namjerom.

Dužnosnici Francuske, Njemačke, Britanije i Evropske unije ranije su osudili suspenzije.

Suspenzije su proizašle iz neslaganja oko Twitter računa pod nazivom ElonJet, koji je pratio Muskov privatni avion koristeći javno dostupne informacije.

Twitter je u srijedu suspendovao račun i ostale koji su pratili privatne avione, uprkos Muskovom prethodnom tvitu u kojem je rekao da neće suspendovati ElonJet u ime slobode govora. Ubrzo nakon toga, Twitter je promijenio svoju politiku privatnosti kako bi zabranio dijeljenje “informacija o lokaciji uživo”.

Zatim je u četvrtak navečer nekoliko novinara, uključujući New York Times, CNN i Washington Post, suspendovano s Twittera bez prethodne obavijesti.