Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nasjelo više od milion Androidaša: Jeste li i vi skinuli lažni WhatsApp?

whatsapp

Ovaj vikend bio je prilično buran za vlasnike Androida koji su planirali isprobati WhatsApp. Umjesto prepoznatljivog alata za čavrljanje, dočekala ih je hrpa reklama.

Čitatelji Reddita nedavno su na Google Play prepoznali zapanjujuće uvjerljivu lažnu verziju WhatsAppa. Prevarantsku aplikaciju za čavrljanje skinulo je preko milion korisnika koji je umjesto razgovora s prijateljima i bližnjima nakon otvaranja aplikacije dočekala planina napornih reklama.

Prema izvještaju Hacker Newsa, lažna aplikacija WhatsApp skoro se u cijelosti ne može razlikovati od originala. Jedina stvar koja ju čini drukčijom je ime autora koji je pored imena izvorne kompanije dodao prazni razmak.

Jedan od sudionika razgovora na Redditu naglasio je da ovo nije izolirani incidnet – čak ni za WhatsApp. Ako ste dovoljno hrabri i aplikaciju krenete pretraživati unutar Google Play Storea, dobit ćete čak sedam lažnih appova koji koriste malo izmjenjeno ime proizvođača. Prevaranti koriste uskličnike, prazne razmake, zareze i apostrofe kako bi prevarili neupućene. Što je najgore od svega, sve ove varijante aplikacije imaju recenzije od minimalno četiri zvjezdice. Za ovo možemo biti zahvalni sistemu ocjenjivanja na Google Playju koji je i dan danas apsolutni haos.

Lažni WhatsApp po ko zna koji put potvrđuje da Google Play Store iz dana u dan postaje sve opasnije mjesto. U dosadašnjim incidentima sigurnosni stručnjaci i nesretni korisnici znali su naići na malware u aplikacijama za čavrljanje, niskobudžetnim videoigrama, pa čak i u lažnoj verziji Pokemona Go.

U ovome slučaju, doduše, Google nije odbranio softver koji pripada njihovom direktnom konkurentu – Facebooku. Nakon što je situacija izmakla kontroli, autor lažnog WhatsAppa promijenio je ime kompanije ‘WhatsApp Inc.’ u svoje.