Njemačka pokrenula istragu protiv gazde Facebooka

facebook-zuckerberg

Državno njemačko tužilaštvo u Minhenu pokrenulo je istragu protiv jednog od osnivača i čelnika društvene mreže Facebook Marka Zuckerberga kojeg tereti za “svjesno pomaganje u huškanju javnosti”, javlja Anadolu Agency (AA).

Zuckernerg se tereti da je svjesno pomagao u huškanju javnosti na nasilje i mržnju na način da je zanemario realnost da korisnici njegove mreže Facebook objavljuju pozive na ubijanja, upućuju prijetnje nasiljem, poriču genocid nad Jevrejima i druge poruke koje predstavljaju kršenje međunarodnih normi i sloboda.

Njemački list “Der Spiegel” javlja da se ista istraga, pored Zuckerberga, vodi i protiv aktuelnog direktora te kompanije Sheryla Sandberga, direktora za Evropu Richarda Allana i direktorice Facebooka u Berlinu Evr-Marie Kirschsieper.

Istraga je pokrenuta na bazi tužbe koju je pripremio advokat Chan-jo Jun, a u kojoj se navodi da je čelništvo Facebooka odgovorno za huškanje javnosti na nasilje, jer ima uvid u sve opasne poruke na toj mreži, ali ih nije izbrisalo, niti zabranilo.