Novi “spam” širi se Messengerom i WhatsAppom

Facebook_and_WhatsApp

Korisnici Facebook Messengera i WhatsApp-a opet su postali meta neželjenih poruka. U inbox korisnika stiže poruka sa sadržajem da je treba proslijediti jer će, u suprotnom, ubuduće morati plaćati svaku poruku koju pošalju. Ako ne kopiraju sadržaj poruke, aplikacije će pretpostaviti da nisu redovni korisnici i počet će im naplaćivati svoje usluge.

Prevaranti od vas traže da poruku proslijedite na barem deset adresa ako želite da vam aplikacija i dalje bude besplatna, a jednu takvu poruku prenosimo u cijelosti:

“Facebook će se početi naplaćivati od subote ujutro. Ako imate barem 10 kontakata, pošaljite im ovu poruku. Na taj ćemo način vidjeti da ste aktivan korisnik i vaš će profil postati plav i ostati besplatan. Kako piše u današnjim novinama, poruka na Facebooku naplaćivat će se 0,01 $. Pošaljite ovu poruku 10 ljudi. U suprotnom će Facebook aktivirati naplatu poruka”, stoji u poruci koja se širi među korisnicima.

Poruka je identična i za WhatsApp i u potpunosti je lažna jer ni Facebook ni WhatsApp neće početi naplaćivati svoje usluge, tj. slanje poruka. Obje aplikacije i dalje će biti potpuno besplatne, budući da je Facebookov poslovni model takav da prikuplja podatke o korisnicima, koje zatim koristi kako bi oglašivačima naplatio reklamiranje.

Posljedica slanja i kopiranja ovakvih poruka nema, osim što možete biti vrlo dosadni i smiješni prijateljima koji će pomisliti kako nasjedate na svakakve gluposti. Ako ste već podlegli spamu i podijelili ovakvu poruku, ne brinite jer vam se neće ništa naplatiti, ali ste izgubili svoje dragocjeno vrijeme, kao i živce ljudi koji su na vrijeme shvatili da je riječ o spamu.