Obrišite Facebook aplikaciju i uštedite 20% baterije dnevno

facebook

Mnogi nikako nisu zadovoljni autonomijom svojih smartphonea i žale se na neobjašnjivo curenje baterije i dok im telefon leži na polici. Možda je Facebook uzrok vaših nevolja.

Nekad je Facebook aplikacija bila poznat gutač baterije na Apple-ovim iPhone-ima, iPad-ima i svemu ostalom. Nema smisla da Android bude imun na tako nešto. Štaviše.

Ako ste i sami primjetili neobjašnjivo curenje kapaciteta baterije vašeg Androida pa i dok uređaj uopšte ne koristite, a među instaliranim aplikacijama imate i Facebook, možda je baš ona uzrok vaših baterijskih nevolja.

Portal Tech World Zone napravio je test sa Facebook aplikacijom na Nexus 6P pa zaključiše da dotična aplikacija zna dnevno da proguta i do 20% kapaciteta. To se događa i onda kada je dotični uređaj offline, a Android u potrošnji baterije ne navodi Facebook aplikaciju kao jednog od glavnih potrošača.

Facebook je i nakon što iz RAM-a očistite sve aplikacije potajno itekako aktivan u pozadini kako bi bio spreman za što brže pokretanje i primanje obavještenja.

To naravno utiče na autonomiju, ali i opšte performanse uređaja, pogotovo ako je riječ o Androidu nižeg ranga.