Oglasio se i Facebook: Evo šta se dogodilo s ukradenim lozinkama

f8-facebook-mark-zuckerberg-0069

Facebook je u utorak objavio da su istražitelji utvrdili da hakeri nisu koristili ukradene lozinke za prijavu na drugim stranicama za koje je objedinjena prijava istom lozinkom kao za Facebook

“Proučavali smo pristup trećim stranicama u vrijeme napada. Ta istraga nije pokazala da su hakeri pristupali aplikacijama koristeći lozinku za Facebook”, kazao je Guy Rosen, potpredsjednik Facebooka zadužen za sigurnost.

Ta je objava uslijedila nakon što je Facebook prošle sedmice objavio najgori ikad hakerski upad u kojemu su ukradene lozinke koje su im otvorile put u gotovo 50 miliona profila na Facebooku.

Dionice Facebooka nakon toga padaju treći dana zaredom i u utorak je njihova vrijednost iznosila 159,33 američkih dolara.

Neki stručnjaci za sigurnost kažu kako je Facebook u petak, kada je objavljen hakerski upad, oslikao najcrnji mogući scenarij kako bi osigurao da poštuje nove stroge propise Evropske unije o zaštiti privatnosti koje su stupile na snagu krajem maja.

Prema tim propisima kompanije su suočene s iznimno visokim kaznama ako u roku od 72 sata ne objave da je ugrožena privatnost njihovih korisnika i takav kratki rok ne daje vremena, prema stručnjacima, da se utvrdi stvarni utjecaj upada.

Prema procjenama stručnjaka sa univerziteta Illinois u Chicagu lozinka za Facebook koristi se na više od 42.000 drugih stranica na internetu.

Kompanija Uber Technologies Inc objavila je da je blokirala aktivne veze koje koriste Facebookove lozinke dok istražuje utjecaj tog kibernetičkog napada na Facebook.