Internet

Pametna sijalica mogla bi spašavati živote

30/12/2017

Kompanija HTC planira proizvodnju još “pametnijih” i korisnijih sijalica koje bi mogle spašavati živote.

Njihova nova sijalica koristi komponente iz HTC Vive VR headseta kako bi mogla pratiti situaciju u svom okruženju.

Ideja je da sijalica otkrije ako osoba nezgodno padne, što je najčešći slučaj u kupatilu. Detektiranje pada bit će omogućeno zahvaljujući senzorima koje koristi i tehnologiji koja prati pokrete korisnika VR headseta, s tim da u ovom slučaju VR headset neće biti potreban.

Cilj je da pametne sijalice, prije svega, pomognu u zaštiti starijih ljudi koji se često poskliznu i padnu u kupaonici. Također, žarulje će moći detektirati ako osoba predugo sjedi u prostoriji.

Uređaj koristi senzore za praćenje pokreta i određenih parametara. Ako osoba padne, sijalica će prepoznati, ne samo da je osoba pala, nego i da se ne može pomakuti te će kontaktirati nekoga za pomoć.

Pametna sijalica je još uvijek u fazi patenta, ali pokazuje na koji način HTC planira koristiti svoju Vive tehnologiju u drugim područjima kako bi pomogao u promjeni domova i u budućnosti ih učinio sigurnijim mjestima.

Nakon potpisivanja ugovora s Googleom, vrijednog 1,1 milijardu dolara, tehnologiju bismo mogli vidjeti i u drugim uređajima poput Nest kamera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.