videokomunikacija

Pao Microsoft Teams, aplikacija koju svakodnevno koristi više od 100 miliona ljudi

Problemi su se počeli pojavljivati oko 20:30, nakon čega je Microsoft potvrdio smetnje na globalnom nivou

Poznata aplikacija za video komunikaciju jučer je diljem svijeta zabilježila poteškoće u radu. Microsoft je, prema službenim objavama, ispravio grešku te uslugu vraća u punu funkciju.

Microsoft Teams se i dalje opopravlja nakon pada usluge koji se desio tokom jučerašnjeg popodneva po lokalnom vremenu. Microsoft tvrdi da nastoji vratiti uslugu u pogon nakon ‘nedavne promjene u sustavu za provjeru’ koja je dovela do prekida rada nekoliko Microsoftovih usluga, prenosi Verge.

Premda je popravak trajao duže nego što je Microsoft očekivao, Teams, Azure i druge usluge paketa Microsoft 365 vratile su se u pogon. Kompanija je u 00:19 objavila da ‘poduzima korake kojima će sanirati posljedice štete’.

Problemi su se počeli pojavljivati oko 20:30, nakon čega je Microsoft potvrdio smetnje na globalnom nivou. Riječ je prvom padu Microsoft Teamsa od septembra prošle godine. Microsoft je, kao i sad, za prekid usluge optužio promjenu u sistemu.

Microsoft je također zabilježio pad u sistemu za konzole gdje nekim korisnicima nisu radili pretplaćeni kodovi za Xbox uređaje.

Microsoftov Teams svakog dana koristi oko 115 miliona ljudi. Usluga je zabilježila porast broja korisnika tokom pandemije – koriste ga učenici, studenti i korporacije koji su učionice, predavaonice i urede zamijenili virtualnim mitinzima.