Internet

Društvene mreže

Pet trikova za koja niste znali da imaju na Facebooku

05/08/2019

Ovdje vam donosimo korisne i praktične trikove za korištenje Facebooka

Za nas koji ju svakodnevno koristimo najveća društvena mreža svijeta ne krije puno tajni. Ipak, uvijek se nađe pokoji koristan i praktičan trik za koji još nismo čuli.

Ovdje vam donosimo korisne i praktične trikove za korištenje Facebooka.

1. Provjerite koliko vremena visite na Facebooku

Facebook ima aplikaciju pomoću koje možete provjeriti koliko vremena trošite na njega. Na smartfonu u Facebookovoj aplikaciji kucnite na izbornik s tri crtice u gornjem desnom uglu, skrolajte do Settings & Privacy i kucnite na Your time on Facebook.

Prikazat će vam, između ostalog, grafikon korištenja tokom proše sedmice, zajedno s prosječnim vremenom korištenja.

2. Ograničite vrijeme koje provodite na Facebooku

Što ako ste ustanovili kako apsolutno previše vremena gubite na najveću društvenu mrežu svijeta? Pa, više je načina kako to možete ograničiti.

U samom Facebooku možete namjestiti podsjetnik koji će vas upozoriti ukoliko pretjerate. Naći ćete ju ako u Facebookovoj aplikaciji kucnite na izbornik s tri crtice u gornjem desnom kutu, skrolajte do Settings & Privacy i kucnite na Your time on Facebook.

Značajke Digital Wellbeing (Android) ili Screen Time (iOS) omogućavaju postavljanje vremenskih ograničenja za korištenje određenih aplikacija, pa tako i Facebooka.

3. Pronađite sve fotografije koje ste ikad lajkali, vi i vaši prijatelji

Kliknite na tražilicu pri vrhu i utipkajte Photos Liked by, nakon čega upišite ili me (ako želite fotografije koje ste vi lajkali) ili ime prijatelja.

4. Isključite prikaz oznake Seen u Facebook Messages

Dok brbljate s nekim na Facebooku vjerovatno ste primijetili kako vam ta društvena mreža prikaže kad je neko vidio vašu zadnju poruku. To može biti korisno, ali ponekad baš i nije zgodno kad sagovornik zna da ste vidjeli što je napisao, a niste (odmah) odgovorili.

Prikaz te oznake možete isključiti pomoću proširenja (ekstenzije) za web preglednik Chrome Unseen for Facebook. Nakon što ju instalirate kliknite na sličicu u alatnoj traci vašeg web preglednika kako biste provjerili je li uključena. I to je to.

5. Utišajte prijatelje koji objavljuju prečesto

Vjerovatno svi među kontaktima na Facebooku imamo ponekog ko je sklon objavljivati mali milion objava dnevno, bilo za time potrebe ili ne. Ne želite obrisati tu osobu s popisa prijatelja, ali bi vam dobro došlo kad bi ga mogli dobiti da barem malo smanji doživljaj u News Feedu?

Možete probati razgovarati s njime (i riskirati neugodnu situaciju) ili posegnuti za tehnološkim rješenjem koje vam Facebook nudi. U gornjem desnom uglu neke od recentnijih objava vašeg upornog prijatelja kliknite na tri tačkice.

Dobit ćete popis opcija koje su vam na raspolaganju. Ako se želite samo odmoriti na neko vrijeme odaberite Snooze [korisničko ime] for 30 days, a ako vam je prekipjelo i želite ga posve utišati, odaberite Hide post ili Unfollow [korisničko ime].

Komentari

Autor: Tportal

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.