nova opcija

Putem YouTubea ćemo uskoro moći kupovati proizvode?

youtube

Google sa Shopify platformom radi na integraciji Shopify servisa u YouTube aplikaciju, što bi trebalo da omogući direktnu prodaju i kupovinu proizvoda preko YouTubea

Google je započeo s integracijom direktne kupovine proizvoda preko YouTube aplikacije, javlja Bloomberg.

Naime, Google je zamolio kreatore sadržaja na svojoj platformi da proizvode koje koriste u videu posebno označe kako bi podaci o proizvodima bili povezani sa Google-ovom analitikom i alatima za kupovinu. Konačni cilj je gledaocima omogućiti uvid u proizvode koji se spominju u video zapisu i omogućiti im kupovinu tih proizvoda, bilo direktno preko YouTube aplikacije ili preko treće strane.

Google sa Shopify platformom radi na integraciji Shopify servisa u YouTube aplikaciju, što bi trebalo da omogući direktnu prodaju i kupovinu proizvoda preko YouTubea. Google ovim potezom vjerovatno planira da privuče YouTubere koji prodaju sopstvene brendirane proizvode (merch) kako bi finansirali kanal i velika većina bi vjerovatno omogućila direktnu kupovinu svojih proizvoda preko YouTubea kad bi ta mogućnost postojala.

Ovim potezom Google će oteti dio kolača Amazonu i sličnim online platformama i stvoriti novi način monetizacije YouTubea kao servisa, ali omogućiti i kreatorima sadržaja da lakše plasiraju svoje proizvode. Krajnji korisnici će osim Googleovih oglasa i sponzorisanih dijelova u videima, u budućnosti vidjeti i same proizvode u interfejsu aplikacije. Koliko će to doprinijeti korisničkom iskustvu ostaje da se vidi.