Ruske vlasti blokirale društvenu mrežu Linkedln

linkedin

Ruski regulator naložio je danas internetskim providerima da blokiraju pristup LinkedInu jer je ruski sud presudio da ta američka kompanija krši zakone o zaštiti privatnosti.

Agencija Roskomnadzor istaknula je da je odluku donijela kako bi zaštitila podatke ruskih korisnika interneta.

Ruski zakon nalaže da internetske stranice koje pohranjuju lične podatke ruskih građana to čine na ruskim serverima, što LinkedIn ne čini, prenosi Hina.

LinkedIn, sa sjedištem u SAD-u, u Rusiji ima više od šest miliona registriranih korisnika. To je prva velika društvena mreža koju su ruske vlasti blokirale, što je presedan za strane internetske kompanije.

LinkedIn nije komentirao odluku ruskih vlasti, ali je ranije ovaj mjesec upozorio da će milioni ruskih korisnika, uključujući kompanije, zbog toga ostati bez pristupa mreži koju koriste za širenje poslovanja.

Zakon koji nalaže da stranice koje pohranjuju lične podatke ruskih građana to čine na ruskim serverima uveden je 2014., ali do sada nije bio primijenjen u praksi.

Kritičari kažu da je odluka protiv LinkedIna dio napada na društvene mreže u Rusiji koja zadnjih godina uvodi sve strožu kontrolu nad internetom.