Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rutmap ekipa predstavila brendirani Rutmobil (VIDEO)

Rutmobil3333

Nakon promocije nove platforme beta verzije turističke interaktivne mape Sarajeva, Rutmap ekipa danas je predstavila brendirana Rutmap vozila (Rutmobil) koja će olakšati snimanje svih kutaka Sarajeva i ujedno predstavljati prvi street view ulica cijelog grada.

Elvir Salčinović, direktor kompanije BetaTelStudio koja je osnivač projekta Rutmap, rekao je da se radi o nastavku tog projekta, odnosno kreiranja mape s virtualnim prikazom ulica, objektima i informacijama o turističkim atrakcijama i koji omogućava kretanje kroz grad uz prikaz objekata od 360º.

– Pokušavamo da doprinosemo razvoju turističke ponude koju Sarajevo svakako ima. Nadamo se da ćemo ove godine uspjeti snimiti veći dio grada i tu mislim na potez od Vijećnice do Ilidže i užu gradsku jezgru. Nadamo se da ćemo nekad u budućnosti, uz pomoć nekih institucija koje su zadužene za te segemente, možda snimiti i ostale dijelove grada – dodao je Salčinović

Pojasnio je da postoje određene faze u tom procesu, te da sada predstoji faza snimanja ulica.

– Pokušat ćemo u naredna dva do tri mjeseca obaviti snimanje i onda ćemo raditi postprodukciju i objavu tih virtulanih fotografija – naveo je Salčinović.

U predhodne dvije godine su, kako je dodao, ostvarili saradnju s općinama Ilidža i Stari Grad, tako da je moguće virtualno prošetati u centralnim dijelovima tih općina.

– Nama je uvijek bila želja da to što prije prikažemo jer servis Rutmap već sada pokriva cijeli grad kada je riječ o turističkoj mapi jer nudimo servisne i informacije o dešavanjima u gradu i druge sadržaje. Također, imamo većinu ulica Sarajava sa tačnim brojem, tako da osim turista i lokalno stanovništvo dosta koristi našu aplikaciju jer se radi o korisnim informacijama – dodao je Salčinović.