Savjeti kako se zaštiti na internetu

internet

Internet i društvene mreže su postali sastavni dio naših života, pa je samim tim sigurnost na istim veoma bitna.

Dosta je primjera koji nam mogu pokazati koliko ranjivi mogu biti naši lični podaci. Savjeti koji će vam pomoći da se zaštitite na najbolji mogući način.

Informišite se u vezi sa prevarama – Ukoliko znate da neko hoće da vas prevari možete preuzeti određene korake kako biste se zaštitili. Ako dobijete e-mail i niste sigurni o čemu se radi, potražite na internetu da vidite da li neko već susreo sa tim. Čitajte iskustva drugih ljudi.

Izaberite jako komplikovanu lozinku koju ćete samo vi znati – McAfee kompanija kaže da lozinke koje sadrže datum rođendana nisu dovoljno sigurne. Korištenje iste lozinke za više različitih naloga takođe nije dobro. Probajte sa različitim.

Provjerite URL – Dok kupujete, proverite da li URL ima https i ikonu u obliku katanca. Tako ćete biti sigruni da je sajt na kome kupujete bezbjedan.

Obratite pažnju na to šta dijelite od inforamcija sa drugima – Dijeljenje previše informacija sa drugima na mreži nije uopšte pametna stvar. Ne mora svako da zna naziv ulice u kojoj živite, ime vašeg kućnog ljubimca, itd.

Provjerite i e-mail poruke koje dobijate od svojih prijatelja – može se desiti da je zapravo neka prevara u pitanju.

Nabavite anti-virus softver – Iako možda niste ljubitelj, dobro je koristiti i ovaj vid zaštite. Razloga je mnogo.

Čitajte i sitna slova kada se prijavljujete na neki sajt – Ovako ćete biti bolje informisani i znaćete tačno na šta ste pristali.

Ukoliko je neki od vaših profila hakovan…

Promijenite lozinku! – Ovo je prvo što treba da uradite.

Obavijestite svoju banku o tome da ste moža u opasnosti – Spriječit ćete sve sumnjive aktivnosti koje se mogu dogoditi.

Obratite pažnju na račun u banci – Bilo kakve čudne aktivnosti i transakcije odmah prijavite banci.

Budite sumnjičavi prema bilo kome ko od vas zahtijeva lične podatke – Ukoliko neko od vas telefonskim putem traži lične informacije nemojte ih tako lako davati. Isto važi i kada je e-mail u pitanju.

Ne paničite – Budite staloženi kako biste se adekvatno zaštitili.