Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenski startup skupio 10 miliona dolara za 5 minuta

Untitled

Slovenski startup Viberate koji je prije dvije godine razvio svoju istoimenu decentraliziranu muzičko-poslovnu platformu koja omogućava spajanje muzičara, agenata i organizatora muzičkih događanja te isplatu honorara u kriptovaluti, u inicijalnoj ponudi kriptovalute (ICO funding), za samo 4 minute i 42 sekunde rasprodao je svih 120 miliona Vibe kriptovalute u vrijednosti od 10 miliona dolara.

ICO sistem finansiranja je nešto poput inicijalne javne ponude dionica na berzi, no omogućava zaobilaženje tradicionalnih finansijskih organizacija i metoda, čime se u osnovi omogućavaju transakcije između muzičara i onih koji ih plaćaju na pošteniji način, a Vibeom se može trgovati kao i svakom drugom kriptovalutom, što je prepoznao veliki broj ulagača koji su pronašli svoj interes.

Zahvaljujući prikupljenom novcu slovenski startup će svoje iskustvo u praćenju marketinških aktivnosti na popularnost muzičara, pretvoriti u kompaniju koja će zarađivati na obradi velikih količina podataka i njihovom pretvaranju u korisne statističke informacije.

Viberate trenutno ima bazu od 120.000 muzičara i 50.000 događanja te namjerava napraviti profile za čitavu muzičku industriju i onda im pružiti sve potrebne alate za međusobnu interakciju (transakcije) pomoću kriptovalute.

Kako bi se bolje promovirali, Slovenci su se fokusirali na agresivno predstavljanje svoje platforme najvećim svjetskim muzičkim zvijezdama, a do sada su već uspjeli ostvariti saradnju s Robbie Williamsom i Linkin Parkom.

Vibe tokeni će biti isporučeni kupcima 5. oktobra ove godine, odnosno čim službeno završi inicijalna ponuda ICO.