Društvene mreže

Stiže potpuno novi Facebook s novim pravilima: Evo šta se sve mijenja

facebook

Potpuno novi izgled, kojim dominira bijela boja, dobiće svi profili, stranice i grupe, dok će godinama prepoznatljiva “plava traka” u zaglavlju stranica potpuno nestati

Ovaj septembar je mjesec velike promjene za sve aktivne korisnike Facebooka širom svijeta, kojih prema statistikama za drugi kvartal 2020. godine ima 2,7 milijardi.

Počinje potpuna primjena više puta najavljivanog redizajna najveće društvene mreže, dok će opcija, koja je posljednjih mjeseci bila aktivna i omogućavala prelazaka sa starog interfejsa na novi i obrnuto, biti ukinuta.

Potpuno novi izgled, kojim dominira bijela boja, dobiće svi profili, stranice i grupe, dok će godinama prepoznatljiva “plava traka” u zaglavlju stranica potpuno nestati.

Novi izgled interfejsa, koji prestavlja možda i najveću promjenu koju Facebook uvodi od svog postojanja, korisnicima će omogućiti i da aktiviraju “tamni” izgled stranica, odnosno Dark Mode.

Osim ovih, vizuelnih, uskoro dolaze i nove “pravne” promjene. Naime, Facebook je od ove nedjelje počeo da šalje obavještenje korisnicima, da će ubuduće zadržati pravo da, ukoliko to bude neophodno, uklanja određene sadržaje kako bi “izbjegao ili ublažio negativne pravne ili regulatorne uticaje”.

– Uklonićemo ili ograničiti pristup vašim sadržajima, uslugama ili informacijama, za koje ustanovimo da je to neophodno kako bismo izbjegli ili ublažili negativne pravne posljedice po Facebook – navodi se u ažuriranim uslovima korišćenja te društvene mreže.

Iz Facebooka nisu eksplicitno dali obrazloženje razloga zbog koga je uvedeno novo pravilo, ali se pretpostavlja ih je na to natjerala prijetnja Trampove administracije.

Nakon što je, krajem maja, Twitter doveo u sumnju istinitost dva Trampova tweeta, šef Bijele kuće je potpisao izvršno naređenje kojim je praktično suspendovao 23. član saveznog Zakona o telekomunikacijama, koji društvene mreže štiti od odgovornosti za sadržaja koje objavljuju njihovi korisnici, piše Business Insider.

Sam Donald Trump više puta je optuživao društvene mreže da su pristrasne kada su u pitanju anti-konzervativni stavovi koje se na njima objavljuju.