Internet

pravila o privatnosti

Stižu nova pravila za WhatsApp: Ko ih ne prihvati, mogao bi ostati bez računa

14/05/2021
FOTO: Ilustracija

Nova pravila o privatnosti izazvala su bijes i zabrinutost oko toga da bi se mogla oslabiti enkripcija chata po čemu je WhatsApp poznat ili da bi se pak moglo omogućiti još jače dijeljenje ličnih podataka s Facebookom koji je vlasnik aplikacije

Korisnici WhatsAppa za sutra će trebati prihvatiti nova pravila o privatnosti, no za razliku od prvih najava izgleda kako aplikacije će i dalje raditi za sve one koji ih ne prihvate. Barem neko vrijeme.

– Korisnici neće ostati 15. maja bez svog WhatsApp profila zbog novih pravila – navode iz WhatsApp.

To je sasvim drugačije od onog što je WhatsApp objavio u februaru, kad su upozorili da svi oni koji ne prihvate nova pravila neće više moći koristiti aplikaciju. Tad su isto tako ustvrdili da su produžili rok za prihvaćanje pravila 15. maj.

– Ako ih do tada ne prihvatite, WhatsApp neće pobrisati vaš račun. Međutim, nećete moći koristiti sve funkcije WhatsApp sve dok ne prihvatite nova pravila. Neko kratko vrijeme, moći ćete primati pozive i notifikacije, samo nećete moći čitati i slati poruke – naveli su tada.

The Verge navodi usprkos tome što je WhatsApp relaksirao rok za prihvaćanjem pravila da se ipak očekuje njihovo stupanje na snagu. Nova pravila će vrijediti za nove korisnike i za sve oni koji su prihvatili nova pravila o privatnosti. Međutim, ako ste se ponadali kako ćete moći izbjeći to se neće dogoditi. WhatsApp će kontinuirano slati podsjetnik za prihvaćanje pravila.

Ukoliko ni tada ne prihvatite, onda se očekuje da će se ograničiti broj funkcija mnogima omiljene aplikacije. Korisnici će moći u tom slučaju odgovarati na pozive i odgovarati na poruke pritiskom na notifikacije, no neće moći pristupiti standardnom chatu na koji su naviknuli. Nakon nekoliko sedmica tog ograničenog pristupa, korisnici će sasvim izgubiti pristup svom računu.

Nova pravila o privatnosti izazvala su bijes i zabrinutost oko toga da bi se mogla oslabiti enkripcija chata po čemu je WhatsApp poznat ili da bi se pak moglo omogućiti još jače dijeljenje ličnih podataka s Facebookom koji je vlasnik aplikacije. Iako je kompanija pokušava ublažiti strahove, brojni korisnici su prešli na konkurentske aplikacije za slanje poruka kao što su Telegram i Signal.

Komentari

Autor: Večernji list

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.