Stvari koje ne biste trebali objavljivati na Facebooku

FacebookVideo

Iako su neke stvari vezane uz ponašanje na internetu i društvenim mrežama već dobro svima poznate – npr. nemojte se previše hvaliti fotografijama s putovanja (pogotovo ako su vaše objave svima vidljive) ili objavljivati fotografije s novcem i slično jer na taj način svima, uključujući i potencijalnim kriminalcima, govorite kako imate novca, a stan vam je prazan, velik broj korisnika i dalje ignorira ta nepisana pravila.

Nakon slučaja iz SAD-a gdje su prije nekoliko dana ubijeni mladić i njegova 37-godišnja majka, i to samo dan nakon što je on na Facebooku objavljivao videozapise i fotografije s velikom količinom novca, policija iz Nashvillea ponovno je upozorila sve korisnike društvenih mreža na oprez prilikom objave sadržaja.

Treba napomenuti kako detalji ni motiv tog tragičnog slučaja još nisu poznati, no iz policije napominju kako su u stanu pronašli samo mali dio novca kojim se 20-godišnji Osmani Munongerwa hvalio na Facebooku te ne isključuju mogućnost da su kriminalce privukle upravo objave s Facebooka. Njegove su posljednje objave na toj mreži one na kojima je mahao novcem i hvalio se nakitom i punim vrećicama za šoping.

Dio istrage vezane uz ovo dvostruko ubistvo bit će usmjeren na Osmanijeve prijatelje i sve ljude s kojima se družio (riječ je o mladiću koji je već “dobro poznat policiji”), ispitat će se i članovi porodice, a dio istrage sigurno će obuhvatiti i njegove objave na Facebooku.

Kako dio ljudi tek odlazi na godišnje odmore, svakako je preporuka da, ako će već objavljivati fotografije s mora (time dajući do znanja svima da im je stan/kuća prazna), podese postavke privatnosti kako njihove objave ne bi bile vidljive svima, već samo prijateljima.