Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Internet

Tajna najpoznatije fotografije na svijetu (VIDEO)

14/06/2015

Godinama se spekulisalo o tome gde je uslikana pozadina najpoznatije fotografije na svijetu koja već 15 godina služi kao pozadina operativnog sistema Windows XP, a tek nedavno je konačno otkrivena sada već čuvena lokacija.

Iako se pretpostavljalo da je na fotografiji brdo u Irskoj ili Francuskoj, ili pak novozelandski pejzaž, u pitanju je ipak zeleno brdo poznatije pod imenom Blis, koje se nalazi u Kaliforniji, a ovu informaciju je obznanila kompanija Microsoft na YouTubeu.

Na snimku američki fotograf i autor čuvene fotografije Chuck O’Rear objašnjava da ju je uslikao 1996. godine kada se vozio prema kući svoje prijateljice u okrugu Napa, na sjeveru San Franciska. U jednom trenutku tokom vožnje ugledao je fantastičan pejzaž i odlučio da zaustavi automobil kako bi ga ovjekovečio, ne sluteći da će upravo to postati najpoznatija fotografija ikada.

“Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo ni nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili. Napravio sam četiri snimka i to je bilo to”, objašnjava fotograf koji je dugo radio za National Geographic.

Pet godina kasnije, ustupio je autorska prava na fotografiju Microsoftu, a da nije znao šta će oni s njom učiniti. O’Rear se danas s osmijehom priseća svih priča koje je čuo povodom svoje pozadine i u šali kaže “nije ni Francuska, ni Irska, već blizu moje kuće”.

Cjelokupnu priču o najpoznatijoj fotografiji na svijetu možete vidjeti u već spomenutom video snimku kompanije Microsoft.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.