Internet

Popularna aplikacija

TikTok postavlja dnevno ograničenje vremena pred ekranom za mlađe od 18 godina

01/03/2023
Foto: Unsplash

Objasnili su da novo ograničenje dolazi nakon što je prošle godine uveden zahtjev za poticanje tinejdžera da sami kontroliraju svoje vrijeme ispred ekrana

TikTok uvodi veliku promjenu. Aplikacija koja je najpopularnija među mladima tokom sljedećih će sedmica postaviti ograničenje od 60 minuta vremena dnevno za korištenje korisnicima mlađima od 18 godina, javlja BBC.

Ako maloljetnici prekorače ovaj vremenski limit, morat će unijeti lozinku za nastavak korištenja usluge tog dana. Međutim, imat će mogućnost isključiti ovu opciju. Iz TikToka su rekli da uvode promjenu kako bi pomogli ljudima da prate koliko sati dnevno provode na ekranima.

Objasnili su da novo ograničenje dolazi nakon što je prošle godine uveden zahtjev za poticanje tinejdžera da sami kontroliraju svoje vrijeme ispred ekrana. Korisnici platforme moraju imati najmanje 13 godina, a u sklopu nove značajke svako mlađi od 18 primit će sedmičnu obavijest s rekapitulacijom svog vremena ispred ekrana.

Svako ko odustane od novog ograničenja od 60 minuta, ali nastavi koristiti aplikaciju više minuta dnevno, dobit će upit od TikToka da postavi svoju vlastitu kontrolu vremena pred ekranom. Roditelji djece koji koriste opciju Family Pairing u aplikaciji također će moći postaviti ograničenja vremena, kao i pristupiti nadzornoj ploči koja daje pregled korištenja aplikacije.

Cormac Keenan, voditelj povjerenja i sigurnosti u TikToku, rekao je da je kompanija radila s istraživačima na razvoju ograničenja. Iako ne postoji kolektivno stajalište o pravoj količini vremena pred ekranom ili utjecaju vremena pred ekranom, pri odabiru ovog ograničenja konsultovali su se s akademskim istraživanjem i stručnjacima iz Digital Wellness Laba u Bostonskoj dječjoj bolnici.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.