Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Traje istraga protiv Googlea zbog prikupljanja podataka korisnika

google

Je li na pomolu novi skandal sa zaštitom podataka korisnika? Nakon Facebooka, na udaru regulatornih tijela sada se našao Google te u Australiji traje istraga oko Googleovog prikupljanja podataka miliona korisnika telefona koji rade na Androidu. Australijskom regulatornom tijelu za zaštitu korisnika i konkurentnosti Oracle je nedavno prijavio Google koji, prema njihovim navodima, prikuplja informacije o svim pretragama i pregledavanju internetskih stranica na telefonima koji rade na Androidu te podatke o lokaciji korisnika.

Podaci o lokaciji prikupljaju se čak i kada su lokacijski servisi isključeni i kada u telefonima nema SIM kartica i to zahvaljujući korištenjem informacija poput IP adresa, WiFi pristupnih tačaka i informacija s mobilnih tornjeva i antena. Čak se spominje i barometar u telefonima putem kojeg bi Google mogao znati na kojem se spratu u soliteru nalaze korisnici Androida.

Osim očite povrede privatnosti korisnika koji naravno nisu svjesni što sve Google skuplja i zna o njima, iz Oraclea tvrde kako prijenos tih podataka Googleu – također bez ikakvog znanja, plaćaju sami korisnici te se ukupan trošak navodno mjeri u milionima.

Istraga će pokazati jesu li ovi navodi Oraclea istiniti, a ekipa iz Googlea već je na njih reagirala te su medijima objasnili kako korisnici sami daju privolu za prikupljanje podataka i da za prijenos tih podataka ne plaćaju ništa.

Kažu kako informacije o lokacijama pomažu Googleu u predviđanju informacija koje bi korisnicima mogle biti jako bitne – npr. mogu ih obavještavati o prometnim gužvama na njihovim svakodnevnim rutama, mogu pomoći u pronalaženju izgubljenog telefona i slično. Količina i tip podataka koje prikupljaju i koje im se mogu slati ovisi o postavkama servisa koje koriste.

Kao i druge velike tehnološke i internetske kompanije, i Google će ovog mjeseca predstaviti neke promjene u pravilima korištenja s kojima će se uskladiti s nadolazećom Općom uredbom o zaštiti podataka koja uskoro stupa na snagu u EU, a nova pravila donose i informacije o načinima na koji Androidi šalju podatke Googleu i te informacije uključuju model uređaja koji se koristi, ime operatera, izvještaje o rušenju softvera i instaliranim aplikacijama.