Internet

Traje istraga protiv Googlea zbog prikupljanja podataka korisnika

15/05/2018

Je li na pomolu novi skandal sa zaštitom podataka korisnika? Nakon Facebooka, na udaru regulatornih tijela sada se našao Google te u Australiji traje istraga oko Googleovog prikupljanja podataka miliona korisnika telefona koji rade na Androidu. Australijskom regulatornom tijelu za zaštitu korisnika i konkurentnosti Oracle je nedavno prijavio Google koji, prema njihovim navodima, prikuplja informacije o svim pretragama i pregledavanju internetskih stranica na telefonima koji rade na Androidu te podatke o lokaciji korisnika.

Podaci o lokaciji prikupljaju se čak i kada su lokacijski servisi isključeni i kada u telefonima nema SIM kartica i to zahvaljujući korištenjem informacija poput IP adresa, WiFi pristupnih tačaka i informacija s mobilnih tornjeva i antena. Čak se spominje i barometar u telefonima putem kojeg bi Google mogao znati na kojem se spratu u soliteru nalaze korisnici Androida.

Osim očite povrede privatnosti korisnika koji naravno nisu svjesni što sve Google skuplja i zna o njima, iz Oraclea tvrde kako prijenos tih podataka Googleu – također bez ikakvog znanja, plaćaju sami korisnici te se ukupan trošak navodno mjeri u milionima.

Istraga će pokazati jesu li ovi navodi Oraclea istiniti, a ekipa iz Googlea već je na njih reagirala te su medijima objasnili kako korisnici sami daju privolu za prikupljanje podataka i da za prijenos tih podataka ne plaćaju ništa.

Kažu kako informacije o lokacijama pomažu Googleu u predviđanju informacija koje bi korisnicima mogle biti jako bitne – npr. mogu ih obavještavati o prometnim gužvama na njihovim svakodnevnim rutama, mogu pomoći u pronalaženju izgubljenog telefona i slično. Količina i tip podataka koje prikupljaju i koje im se mogu slati ovisi o postavkama servisa koje koriste.

Kao i druge velike tehnološke i internetske kompanije, i Google će ovog mjeseca predstaviti neke promjene u pravilima korištenja s kojima će se uskladiti s nadolazećom Općom uredbom o zaštiti podataka koja uskoro stupa na snagu u EU, a nova pravila donose i informacije o načinima na koji Androidi šalju podatke Googleu i te informacije uključuju model uređaja koji se koristi, ime operatera, izvještaje o rušenju softvera i instaliranim aplikacijama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.