Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri rizika spajanja na javnu Wi-Fi mrežu

wi-fi

Znate li kojim se rizicima izlažete svaki put kad se spojite na javno dostupnu Wi-Fi mrežu? Evo pregleda prijetnji na koje svakako morate obratiti pažnju i savjeta kako ih izbjeći.

Surfanje bez enkripcije je javno

Wi-Fi koristi radio valove, a oni ne putuju izravno od tačke A do tačke B, već ih se emitira. To znači kako bilo ko u dometu može vidjeti sve što radite online ako raspolažu odgovarajućim softverom i malo se potrude. Surfate li bez zaštite drugi će moći vidjeti koja ste web odredišta posjetili, vaše razgovore i podatke o logiranju…

Stoga enkriptirajte podatkovni promet koji prolazi vašom kućnom mrežom, a na javnim mjestima koristite enkripcijske alate kao što je OpenSSL kojom enkriptirate saobraćaj između vas i drugih web odredišta. Također možete dodati i plugin za web preglednik HTTPS Everywhere.

Takva zaštita nije posve neprobojna, ali će otežati posao onima koji žele neovlašteno njuškati po tome što radite dok surfate.

Za jaču zaštitu trebate upogoniti virtualnu privatnu mrežu (virtual private network, VPN), koja će enkriptirati sav podatkovni promet koji s vašeg računala ide prema web poslužiteljima.

Pazite na zlonamjerni softver

Surfajući putem javno dostupnih Wi-Fi mreža možete naletjeti na računalne viruse i drugi zlonamjerni softver. Zato trebate uključiti vatrozid (firewall) kad god se spajate na njih.

U Microsoftovom operativnom sistemu Windows najjednostavnije je postaviti sve javne Wi-Fi mreže kao Public kad od vas to program zatraži. Time ćete isključiti lokalno dijeljenje datoteka i blokirati većinu internetskog prometa. Dobro je i postaviti zasebnu zaštitu protiv zlonamjernog softvera.

Pazite na zamke

Besplatni Wi-Fi ponekad je namjerno tako postavljen kako bi vas namamio u klopku i pokrao vam lične  podatke poput lozinki. Moguće je kako će pratiti i presretati vaš promet, preusmjeravati vas na lažne kopije pravih web odredišta i tome slično, a da to ni ne primijetite. Stoga izbjegavajte besplatne Wi-Fi mreže za koje niste sigurni možete li im vjerovati. Ako ih baš morate koristiti, ne obavljajte ništa što bi vas moglo izložiti riziku više no što je apsolutno nužno. I koristite virtualne privatne mreže (VPN), prenosi Tportal.