Internet

američki predsjednik

Trump tokom mandata na Twitteru objavio više od 25.000 poruka

23/12/2020

Odlazeći američki predsjednik se tokom četverogodišnjeg mandata 315 dana zabavljao igrajući golf

Odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je u protekle četiri godine na društvenoj mreži Twitter objavio više od 25.000 poruka, prenosi Anadolu agency (AA).

Novinari Associated Pressa (AP) objavili su niz podataka vezanih za Trumpov mandat u Bijeloj kući, a, između ostalog, u izvještaju je navedeno kako je u tom periodu od posljedica zaraze koronavirusom u SAD-u umrlo više od 322.000 ljudi.

U izvještaju stoji kako je Trump pokrenuo kampanju “Warp Speed” tokom koje su američki stručnjaci razvili šest vakcina protiv koronavirusa, a Trumpova administracija je odobrila upotrebu dvije takve vakcine koje su razvili Moderna i Pfizer u saradnji s njemačkim partnerom BioNTech.

Trump se tokom mandata dosta bavio i pravosuđem SAD-a te je imenovao troje sudija Vrhovnog suda i tako u toj devetočlanoj palati pravde napravio prevagu šest naspram tri u odnosu između konzervativnih i liberalnih sudija.

Trump je i u federalne i apelacione sudove imenovao ukupno 221 sudiju.

Posebnu pažnju javnosti privukle su i krize sa kojima se suočavao američki Pentagon tokom Trumpovog mandata.

Tokom Trumpovog mandata šefa države na čelu američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) smijenila su se četvorica vršilaca dužnosti, što je rekordan broj u jednom predsjedničkom mandatu.

Uporedo s tim, još jedan američki rekord je zabilježen u Pentagonu tokom Trumpovog mandata, a riječ je o tome da je na čelu tog resora 203 dana bio ministar koji nije imao izglasano povjerenje u Senatu, već je funkciju obnašao kao vršilac dužnosti.

Tokom četverogodišnjeg mandata u Bijeloj kući Trump je povukao SAD iz četiri međunarodna sporazuma i to Međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, Sporazuma o otvorenom nebu i Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF).

Donald Trump je za vrijeme mandata predsjednika SAD-a na Twitteru objavio više od 25.000 poruka, a 315 dana je proveo igrajući golf.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.