društvena mreža

Twitter zabranjuje dijeljenje privatnih fotografija, videa i informacija bez pristanka

twitter – unsplash

Dan ranije je Jack Dorsey, jedan od suosnivača Twittera, podnio je ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora tvrtke, objavivši tvit da je “konačno vrijeme da ode”

Twitter je u utorak saopćio da neće dopustiti dijeljenje osobnih fotografija ili video snimki bez pristanka osobe koje se to tiče.

Prema odredbama politike o privatnosti, ta kompanija također zabranjuje dijeljenje privatnih informacija drugih ljudi, poput brojeva telefona, adresa i ostalih podataka.

“Kada nas osobe obavijeste da nisu pristale na objavljivanje privatnih fotografija i ostalog medijskog sadržaja, mi ćemo iste ukloniti”, objavio je Twitter na blogu.

Dan ranije je Jack Dorsey, jedan od suosnivača Twittera, podnio je ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora tvrtke, objavivši tvit da je “konačno vrijeme da ode”.

Potvrdio je da će ga zamijeniti Parag Agrawal, tehnološki direktor Twittera. Bit će u upravi kompanije do proljeća 2022. radi uspješne tranzicije prije nego što potpuno napusti firmu.

Dorsey je još osnivač i izvršni direktor kompanije za finansijske usluge Square.

Dorsey je prethodno bio pod pritiskom Paula Singera, osnivača hedge fonda Elliott, da odstupi s pozicije izvršnog direktora Twittera. Prošle godine su Elliott i Singer objavili da Dorsey ne može biti izvršni direktor i Twittera i Squarea prije nego što su postigli dogovor s tehnološkom kompanijom.

Div društvenih mreža, kao i širi sektor, bio je pod stalnim nadzorom vezano uz moderiranje štetnog sadržaja online, uključujući način na koji rješava problem dezinformacija te rasističkih i ostalih uvredljivih objava.

Brojni pozivaju na veću regulaciju sektora i veću odgovornost najviših menadžera internetskih kompanija.

“Volim Twitter”, napisao je Dorsey u nedjelju u svom posljednjem tvitu prije nego što je najavio odlazak.