Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fortnite

U Kini se više neće moći igrati jedna od najpopularnijih igara današnjice

fortnite

Serveri će se ugasiti 15. novembra, što znači da nakon tog datuma igrači više neće moći igrati popularnu igru

Gasi se kineska verzija popularne videoigre Fortnite.

Igra je prestala prihvatati registracije novih igrača i više nije dostupna za preuzimanje od ponedjeljka, objavljeno je na službenim stranicama Fortnitea, prenosi CNN.

Serveri će se ugasiti 15. novembra, što znači da nakon tog datuma igrači više neće moći igrati popularnu igru.

Fortnite je lansiran u julu 2018. godine u Kini, razvio ga je Epic Games u suradnji s Tencentom. Tencent, kineski internetski i gaming gigant, otkupio je oko 40 posto Fortniteovih dionica prije gotovo deset godina.

Do maja 2020. Fortnite je zabilježio više od 350 miliona registrovanih igrača, objavili su na službenom Twitteru.

U ovosedmičnoj objavi o gašenju igre Fortnite se naziva “beta-testom” same igre. Nije rečeno zašto se gasi, ali je odaslana zahvala igračima koji su je dosad igrali i pritom “učestvovali u njenom testiranju”.

Tencent je CNN-u odbio kazati više detalja o tome zašto se kineska verzija gasi. Epic Games je također odbio komentirati gašenje.

“Fortnite nikada nije bio u potpunosti prihvaćen od kineske vlade pa zbog toga nije mogao službeno monetizirati svoje usluge”, tvitao je Daniel Ahmad, viši analitičar u Niko Partners koji prati tržište videoigara u Kini i Aziji.

Fortnite funkcionira kao besplatna igra, što znači da je igrači mogu preuzeti bez plaćanja, ali se pravi novac počinje trošiti tek kasnije. Kupuju se kostimi i razni dodaci za likove u igri.

Ahmad dodaje da je battle royale žanr (žanr u kojem se najčešće stotinjak igrača bori za pobjedu s istim početnim uslovima) “striktno regulisani u Kini”.

Kineske vlasti se u posljednje vrijeme bore s videoigrama. U avgustu su maloljetnicima zabranili igranje radnim danima u sedmici i ograničili im vrijeme za igru na svega tri sata vikendom.