Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Organizacija Ujedinjenih nacija

UNESCO pozvao na strožija etička pravila za umjetnu inteligenciju

AI umjetna inteligencija pixabay

Samoregulacija industrije nije dovoljna da bi se izbjegle etičke štete uzrokovane daljnjim razvojem sistema umjetne inteligencije, upozorava UNESCO

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO pozvala je vlade država da usvoje strožije etičke smjernice za umjetnu inteligenciju (AI), reagirajući na apel više od hiljadu stručnjaka koji su tražili moratorij na nove sisteme umjetne inteligencije, prenosi AP.

– Svijetu su potrebna jača etička pravila za umjetnu inteligenciju: to je izazov našeg vremena – izjavila je u četvrtak u Parizu glavna direktorica ove kulturne i naučne agencije UN-a, Audrey Azoulay.

Samoregulacija industrije nije dovoljna da bi se izbjegle etičke štete uzrokovane daljnjim razvojem sistema umjetne inteligencije, upozorava UNESCO.

Azoulay je pozvala na provedbu preporuke o umjetnoj inteligenciji koju je UNESCO usvojio 2021. godine.

UNESCO je rekao da je zabrinut zbog mnogih etičkih pitanja koja su pokrenule ove inovacije, posebice pitanja diskriminacije i stereotipa, kao i dezinformacija, zaštite ličnih podataka te ljudskih i ekoloških prava.

UNESCO je rekao da će njegove preporuke pružiti alate koji će osigurati da se “razvoj umjetne inteligencije pridržava zakona, izbjegavajući štetu i osiguravajući da kada je šteta učinjena, odgovornost i mehanizmi za obeštećenje budu dostupni onima koji su pogođeni”.