Internet

Update

Uskoro ćemo moći uključiti automatsko brisanje podataka kojima Google prati naše kretanje

03/05/2019

Moći ćemo birati između automatskog brisanja nakon tri ili 18 mjeseci, nakon čega će podaci biti redovno brisani u tim intervalima

Nova inovacija za korisničke račune pri Googleu omogućit će automatsko brisanje historije lokacija te podataka vezanih uz aktivnosti na webu i u aplikacijama po isteku unaprijed određenog razdoblja.

Moći ćemo birati između automatskog brisanja nakon tri ili 18 mjeseci, nakon čega će podaci biti redovno brisani u tim intervalima.

Novi update trebao bi postati dostupan tokom nadolazećih sedmica i moći ćemo ga koristiti uz alate namijenjene ručnom brisanju podataka.

Iz Googlea su naznačili kako bi automatsko brisanje podataka uskoro moglo postati dostupno i za druge segmente mimo historije lokacija te podataka vezanih uz aktivnosti na webu i u aplikacijama.

Google se prošle godine našao u problemima nakon što je otkriveno kako nastavlja pratiti korisnike i nakon što su isključili postavku koja omogućuje praćenje lokacije.

Kako biste u potpunosti isključili praćenje morate prokopati duboko kako bi isključili i postavku Web and App Activity. Inovacija trebala bi omogućiti automatsko brisanje svega navedenog, piše Verge.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.