Internet

NATO

Više od 1.000 eksperata na najvećoj cyber vježbi u svijetu

09/04/2019

Cyber vježbe poput 'Blokiranih štitova' dragocjena su prilika za nacionalne i cyber eksperte NATO-a da uvježbavaju zaštitu svojih sistema informativnih tehnologija i ključne infrastrukture protiv teških cyber napad

Tim od skoro 40 eksperata za cyber sigurnost predvođen agencijom za komunikacije i informatiku NATO-a će od 9. do 12. aprila učestvovati u najvećoj cyber vježbi u svijetu nazvanoj ‘Blokirani štitovi’.

Tim NATO-a koji je pobijedio na takmičenju u 2018. godine ojačan je u ovoj godini s deset dobrovoljaca iz članica NATO-a Bugarske, Hrvatske, Norveške, Rumunije, Slovenije i Turske.

Više od 1.000 međunarodnih eksperata na polju cyber zaštite i donosilaca odluka učestvovat će u ‘Blokiranim štitovima 2019.’ u organizaciji NATO-ovog Vojnog centra za izvrsnost u Estoniji.

Vježba uključuje pristup zasnovan na igri koji omogućuje učesnicima da uzmu ulogu u fiktivnim timovima za reakciju. Njihov cilj je procjena kriznih situacija, održavanje usluga i zaštita mreža koje su postale žrtve cyber napada, saopćeno je na websiteu NATO-a.

U scenariju vježbe, fiktivna zemlja Berilija suočena je s koordiniranim cyber napadima na civilnu infrastrukturu dok održava nacionalne izbore. Zadatak tima NATO-a bit će da pomogne u suzbijanju štete i zaštiti mreže od novih napada. Vježba se održava u laboratorijskom okruženju.

Cyber vježbe poput ‘Blokiranih štitova’ dragocjena su prilika za nacionalne i cyber eksperte NATO-a da uvježbavaju zaštitu svojih sistema informativnih tehnologija i ključne infrastrukture protiv teških cyber napada.

Takva vrsta obuke također promovira razumijevanje i koordinaciju između civilnih i vojnih eksperata i donosilaca odluka u odgovoru na cyber prijetnje, saopćio je NATO.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.