Internet

Bezos objavio pismo

Vlasniku Amazona pisao par koji je kupio dionice 1997. godine

19/04/2021

Na kraju pisma naopisali su: P.S. "Voljeli bismo da smo kupili 10 akcija"

Prije više od dvadeset godina, 1997. jedan par kupio je dvije akcije tada nove kompanije za prodaju knjiga za svog dvanaestogodišnjeg sina.

Godinama nakon kupovine sin je želio da unovči, ali roditelji su insistirali da zadrži akcije.

Taj internet prodavac knjiga, 24 godine kasnije, postao je jedna od najvećih korporacija na svijetu, a porodica je vjerovatno dobila šestocifreni povratak ulaganja.

Baš u trenutku kada je osnivač Amazona krenuo da piše posljednje pismo akcionarima kao izvršni direktor, porodica mu je ispričala tu priču.

U Bezosovom pismu objavljenom u četvrtak, uključena je kopija pisma tog para, Mari i Leri, ali zbog privatnosti, Bezos nije objavio njihova prezimena.

U pismu je zamućen i tačan datum kada su Mari i Lari kupili akcije, ali je detaljno objašnjeno kako su ih kupili, jer je to, kako su naveli, sve što su u to vrijeme mogli da priušte. Dionice su se podijelile tri puta u naredne dvije godine, ostavljajući porodici 24 akcije. Prema podacima koje je prikupio Insajder, te 24 akcije sada vrijede približno 81.098 dolara.

Ove godine njihov sin Ryan planira da kupi kuću i prodat će dio akcija za finansiranje te kupovine.

“Te dvije akcije imale su predivan uticaj na našu porodicu. Svi smo uživali gledajući kako vrijednost Amazona raste iz godine u godinu i to je priča koju volimo da pričamo drugima”, naveo je ovaj par.

Na kraju pisma naopisali su: P.S. “Voljeli bismo da smo kupili 10 akcija”.

Generalni direktor Amazona rekao je da mu se ljudi stalno obraćaju sa sličnim pričama.

“Znam ljude koji su svoj amazonski novac koristili za koledž, hitne slučajeve, kuće, odmore, pokretanje sopstvenog posla, u dobrotvorne svrhe – i lista se nastavlja”, napisao je Bezos.

Kaže i da je ponosan na bogatstvo koje je Amazon stvorio za vlasnike akcija. “Značajno je i poboljšava im život.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.