Internet

Kalifornija

WhatsApp tuži izraelsku firmu zbog špijuniranja

30/10/2019

Službenici WhatsAppa pojasnili su kako su korisnici čiji su telefoni hakirani o tome obaviješteni privatnom porukom

Društvena platforma WhatsApp pokrenula je tužbu protiv izraelske firme za cyber nadzor NSO Group zbog korištenja usluga ove kompanije u svrhu opsežne špijunaže.

U krivičnoj prijavi koju je WhatsApp podnio Federalnom sudu u Kaliforniji navodi se kako je izraelska kompanija putem aplikacije WhatsApp u 20 zemalja špijunirala više od 1.400 osoba, među kojima najmanje 100 novinara te brojne aktiviste za ljudska prava, prenosi Anadolija.

Službenici WhatsAppa pojasnili su kako su korisnici čiji su telefoni hakirani o tome obaviješteni privatnom porukom, a od suda je zatraženo da se NSO Groupu u potpunosti zabrani upotreba svih usluga WhatsAppa.

“Cyber ​​oružje mora biti zakonski revidirano bilo gdje u svijetu, kako bi se osiguralo da ne dolazi do kršenja ljudskih prava i sloboda”, podvukli su iz WhatsAppa.

WhatsApp je u maju uklonio grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone, potvrdili su tada iz kompanije.

WhatsApp je početkom maja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio poziva preko WhatsAppa, nezavisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, izvijestio je blog TechCrunch.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group, koja izrađuje proizvode za Bliski Istok i zapadne obavještajne agencije, naveo je list Financial Times.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.