Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Windows 10 uskoro stiže kao automatska nadogradnja

windows 10

Ekipa iz Microsofta odlučila je promijeniti način na koji Windowse 10 “gura” na računare korisnika njihovih operativnih sistema. Promjena stiže nakon uspješnog tromjesečnog perioda u kojem je OS stigao na više od 110 miliona uređaja diljem svijeta.

U prvoj fazi novog načina distribucije Microsoft će Windowse 10 uvrstiti u Windows Update kao opcionalnu nadogradnju. Ovo će vlasnicima računara s Windowsima 7, 8 ili 8.1 omogućiti laku i jednostavnu nadogradnju biranjem opcije za preuzimanje u Windows Updateu. Druga faza kreće početkom 2016. godine kada će Microsoft Windowse 10 uvrstiti u preporučene nadogradnje na Windows Updateu. Ovo znači da će se instalacijske datoteke Windowsa 10 snimiti na sve računare koja imaju uključene automatske nadogradnje sistema.

Iz Microsofta naglašavaju da Windowsi 10 neće biti automatski instalirani već da će sistem provjeriti s korisnikom želi li nastaviti s nadogradnjom.

Div iz Redmonda odlučio se pozabaviti i s korisnicima koji ne koriste licencirane verzije Windowsa. Njima će se nakon nadogradnje na Windowse 10 u aktivacijskom izborniku pojaviti dugme koje će ih preusmjeriti na Windows Store gdje će važeću licencu moći kupiti u svega nekoliko klikova. Ovo dugme će na početku biti vidljiv samo korisnicima u SAD-u, međutim nedugo nakon toga pojavit će se korisnicima na svim tržištima.