Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yahoo pod istragom zbog krađe podataka

yahoo sjediste

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) otvorila je istragu protiv Yahooa kako bi utvrdila je li ranije trebao obavijestiti investitore o dvije ozbiljne krađe podataka, piše Wallstreet Journal pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

SEC je u decembru od tehnološke kompanije zatražio dokumentaciju vezanu uz cyber napad, a prema američkom zakonu, kompanije-žrtve takvih napada dužne su što prije dostaviti informacije jer takvi napadi obično utječu na vrijednost akcija kompanije.

Yahoo je u septembru saopštio da su hakeri 2014. godine ukrali lične podatke preko 500 miliona korisnika, a u decembru je priznao još jedan napad koji datira iz 2013. godine, a koji je pogodio više od milijardu korisnika.

Istraga SEC-a fokusira se na pitanje zašto je kompaniji Yahoo trebalo nekoliko godina da otkrije napade iz 2013. i 2014. godine te želi utvrditi zašto uprava kompanije, iako je još 2014. bila upoznata s ranjivošću vlastitih sustava i činjenicom da je netko neovlašten u njih upao, nije o tome pravovremeno izvijestila svoje dioničare i burzu. Iz SEC-a su zatražili sve dokaze koji idu u prilog tome da je Yahoo imao dobar razlog zadržati ove informacije za sebe.

Yahoo je trenutno u procesu prelaska u ruke telekomunikacijske kompanije Verizon.