Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

YouTube onemogućio oglase na kanalima s malo pregleda

youtube

YouTube Partner Program startao je prije tačno deset godina i od te 2007 godine mnogima je omogućio da zabavu i objavljivanje video materijala na najpopularnijoj svjetskoj platformi pretvore u istinski posao.

Naravno, najveći dio zarade, bilo da se radi o YouTube platformi, kompanijama ili pojedincima koji objavljuju video materijale stizao je i još uvijek stiže od oglasa.

I dok je kod nas taj dio priče u povojima, na globalnom nivou mnogi su se obogatili upravo zahvaljujući prikazivanju videa na YouTube kanalu.

Do sada nije bilo nikakvih restrikcija za prikazivanje oglasa koje su bile vezane za gledanost pojedinog kanala, ali je YouTube to odlučio promijeniti i uvesti nova pravila u svoj YouTube partner program, tako da se sada više neće prikazivati oglasi na svim YouTube kanalima bez iznimke.

Na službenom blogu YouTube je najavio kako se ukida prikazivanje oglasa na svim kanalima koji ukupno imaju manje od 10 hiljada pregleda.

Razlog je, prema objavi, “zaštita kvalitetnih autora i njihovih video materijala kao i potvrda kvalitete onoga što rade”.

Nova pravila se odnose i na nove prijave za YouTube Partner Program koji omogućuje prikazivanje oglasa i zaradu od istih, jer će se u “narednih nekoliko sedmica” promijeniti proces validacije svih koji se po prvi puta prijavljuju za monetizaciju svojih video uradaka.

YouTube će daleko detaljnije provjeravati svaki novoprijavljeni kanal, kako bi sve bilo u skladu s pravilima i kako bi se izbjegli potencijalni problemi oko prikazivanja oglasa na kanalima s neprikladnim sadržajem.

Onoga trenutka kada pojedini kanal dosegne brojku od 10 hiljada pregleda ukupno, automatski će se početi prikazivati oglasi.