Internet

Društvene mreže

Zuckerberg izgubio milijarde: Poznat uzrok pada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa

05/10/2021
Foto: Unsplash

Kompanija je izgubila oko 50,7 milijardi dolara tržišne vrijednosti, koja je u petak iznosila 965,8 milijardi dolara

Zbog globalnog problema pristupa platformama društvenih mreža Whatsapp, Instagram i Facebook, vrijednost dionica Facebooka pala je za više od pet posto.

Dionicama Facebooka trgovalo se po 325 dolara po dionici, dok je prethodna vrijednost na zatvaranju berzi bila za 5,25 posto viša odnosno 343,01 USD po dionici.

Kompanija je izgubila oko 50,7 milijardi dolara tržišne vrijednosti, koja je u petak iznosila 965,8 milijardi dolara.

Suosnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg zabilježio je u ponedjeljak da se njegova neto vrijednost smanjila za 6,1 milijardi dolara, ili 5 posto, na 116,5 milijardi dolara.

U cijelom svijetu u ponedjeljak je došlo do prekida Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.

“Svjesni smo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama i proizvodima”, objavio je portparol Facebooka Andy Stone na Twitteru i dodao:

“Radimo na tome da se stvari što prije vrate u normalu i izvinjavamo se zbog mogućih neugodnosti”.

Uzrok pada

Nakon potpunog kolapsa Facebookа i njegovih servisa koji nisu radili čitavih šest sati širom svijeta, iz te kompanije stiglo je i zvanično saopštenje šta je uzrok pada sistema.

Naime, rano jutros oglasila se uprava te društvene mreže koja za pad Facebooka, WhatsAppa i Instagrama okrivljuje “veliki prekid u promjenama konfiguracije rutera koji koordiniraju mrežni saobraćaj između njegovih centara podataka”.

“Ovaj poremećaj mrežnog saobraćaja imao je kaskadni efekat na način na koji naši podatkovni centri komuniciraju, što je dovelo do zaustavljanja naših usluga”, navedeno je iz te kompanije, prenijela je agencija AFP.

Podsjetimo, Facebook i drugi servisi te kompanije nedostupni su bili skoro šest sati za svoje korisnike širom svijeta, a u funkciju su vraćeni poslije ponoći.

Šef tehničkog odsjeka kompanije Majk Šrefer oglasio se putem Tvitera i uputio je nešto ranije izvinjenje svim korisnicima zbog pada mreže.

Akcije su odmah naglo pale, ali će se pravi efekti onoga što se dogodilo tokom do sada nezabilježenih šest sati bez Facebook-a tek vidjeti u narednom periodu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.