Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sigurnost prije svega

Zuckerberg najavio najveću promjenu u Facebooku do sada

Zuckerberg

Zuckerberg je obećao da će transformisati Facebook iz kompanije poznate po sakupljanju podataka o svojim korisnicaima u platformu koja im omogućava komuniciranje na zaista privatan način

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je da će ova društvena mreža početi da poklanja više pažnje novim servisima za razmjenu poruka sa jačom zaštitom privatnosti, poslije kritika zbog načina na koji je kompanija raspolagala ličnim podacima korisnika.

Zuckerberg je obećao da će transformisati Facebook iz kompanije poznate po sakupljanju podataka o svojim korisnicaima u platformu koja im omogućava komuniciranje na zaista privatan način.

Prema tom planu, intimne misli i slike biće zaštićeni enkripcijom koju ni sam Facebook neće moći da dešifruje, prenio je AFP.

Ipak, Zuckerberg nije sugerisao da će biti promjena u ključnim formama Facebooka  – prezentaciji vijesti i grupama – kao ni u radu Instagrama, koji je trenutno najbrže rastući dio kompanije.

“Ne radi se o tome da će biti ukinut veći broj javnih alatki. Sve indikacije da će `Fejsbuk` i `Instagram` nastaviti da rastu su veoma važne”, rekao je Zuckerberg u intervjuu agenciji AP.

Kritičari smatraju da to neće promijeniti ništa u smislu ciljanog marketinga i sakupljanja informacija o pojedincima.

“To je sjajno za vaš odnos sa drugim ljudima, ali ne mijenja ništa u vašem odnosu sa samim Facebookom”, izjavio je Jenn  King, direktor za privatnost potrošača u Centra za internet i društvo Pravne škole Stanford.

Zakerberg je predstavio plan poslije dvogodišnjeg turbulentnog perioda za Facebook, koji je počeo kada se saznalo da je kompanija podijelila podatke o 87 miliona korisnika sa firmom koja je sarađivala sa predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa 2016. godine.