Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zuckerberg predstavio plan Facebooka u narednih 10 godina

zuckerberg-facebook-f8-2016

Facebook je jučer održao F8 konferenciju na kojoj je Mark Zuckerberg predstavio plan ove kompanije za sljedećih 10 godina.

Zuckerberg je u svom uvodnom govoru spomenuo i Donalda Trumpa, odnosno njegovu ideju o gradnji zida s Meksikom. Šef Facebook rekao je kako želi povezani svijet bez granica, neovisno o geografskoj lokaciji želi da svi budu dio jedne velike globalne zajednice.

“To je ono što mi u Facebooku pokušavamo napraviti – umjesto gradnje zidova, mi gradimo mostove; umjesto razdvajanja ljudi, mi ih želimo spojiti”, rekao je Mark u uvodnom govoru.

Kao glavni cilj za sljedećih 10 godina Zuckerberg je istaknuo da želi raditi na tehnologijama koje će osigurati internet većem broju korisnika. Danas više od 4 milijarde ljudi nema pristup internetu, a samim time pristup boljoj edukaciji i poslovima. Mark je rekao kako za svakih 10 korisnika koji dobiju pristup internetu, jedna osoba izađe iz siromaštva.

Zato želi predstaviti nove aplikacije, nove alate i nove tehnologije koje će pomoći ljudima diljem svijeta.

Kao prvu veliku stvar, Mark je predstavio promjene u Facebookovom Messengeru u kojeg će ugraditi botove kako bi donijeli lepezu novih funkcija unutar Messengera. Ovaj potez ne čudi jer većina korisnika se obraća Googleu za mnoga svakodnevna pitanja, a Facebook želi stati tome na kraj. Želi da budemo manje ovisni o Google i više ovisni o Facebooku. Tako ćemo u budućnosti moći ugovarati sastanake, kupovati i pretraživati internet iz samog Messengera.

Messenger je najbrže rastuća platforma za komunikaciju, a danas je koristi više od 900 miliona ljudi. Zuckerberg je istaknuo i kako se putem njihovih aplikacije za chat, Messengera i WhatsAppa, dnevno pošalje triput više poruka nego SMS-a.

Šef Facebooka je dio svog govora posvetio i Facebook Live-u, no ovdje se više fokusirao na developere pa je demonstirao kako se mogu prenositi video snimke uživo uz pomoć drona.

Najzanimljiviji dio konferencije Mark je posvetio virtualnoj stvarnosti. Iako mnogi korisnici nisu zadovoljni zbog mnogih problema koji prate Oculus Rift, Facebookov uređaj za virtualnu stvarnost, Zuckerberg je uvjeren kako će u budućnosti virtualna i proširena stvarnost postati sastavni dio naših života. Zato Zuckerberg želi napraviti naočale za proširenu stvarnost, jednostavan uređaj koji će korisnici moći nesmetano nositi.