Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istražite Černobil u 360° vidnom polju 30 godina nakon katastrofe

chernobyl plakaty

Već je 30 godina prošlo od najgore nuklearne katastrofe na svijetu koja se dogodila u Černobilu, pored Pripjata u današnjoj Ukrajini. Bilo je to tipičan sovjetski grad s 50.000 stanovnika, ali topljenje reaktora u obližnjoj elektrani prisilio ih je sve na brzu evakuaciju, piše IFLScience.

Sada je to jezivi grad duhova kojeg se malo ko usuđuje posjetiti. Pregazila ga je priroda, a postoji još jedino kao podsjednik na što se može dogoditi kada čovječanstvo prestane biti dovoljno pažljivo.

Razorni učinci nesreće i danas se mogu osjetiti, a iako su nuklearne elektrane u stvari izuzetno sigurne za okolinu u usporedbi s onima koje rade na fosilna goriva, a koje uništavaju okoliš i zagađenjem ubijaju milione ljudi svake godine, kada stvari krenu po zlu, rezultati su katastrofalni.

Zona isključenja oko reaktora normalno je zabranjena zbog visokog stepena zaostale radijacije, ali uprkos tome organizuju se avanturističke ture u napušteni grad. Ako ne možete, ili ne želite, i sami krenuti tamo, dokumentarac Frontlinea ‘Return to Chernobyl‘ (Povratak u Černobil), u partnerstvu s Instututom novinarstva Arthur L. Carter Newyorškog univerziteta, biti će dovoljno dobra zamjena.

Dokumentarac je snimljen 360° kamerama unutar zone isključenja, a pomoću njega i sami možete iskusiti nuklearne ruševine iz prvoga lica, uključujući i nekoć prometnu stanicu, škole, kuće i jezivo prazni lunapark. Ali ono šro je najstrašnije je to da je moguće istražiti i dio ruševina samog reaktora.

Dokumentarac uključuje i priču o katastrofi, a vodič je Aleksandar Sorotov, bivši stanovnik Černobila. Bilo mu je samo deset godina kada se dogodila nesreća. Sada se vratio podsjetiti svijet što se dogodilo tog kobnog dana 1986. godine.