Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Mobiteli

Neke mobilne igre koriste mikrofon telefona za špijunažu

09/01/2018

New York Times izvještava da postoji više od 250 Android igara, ali i nekih iOS aplikacija, koje koriste softver kompanije “Alphonso” kako bi uz pomoć mikrofona telefona slušale koje TV emisije i reklame korisnik gleda.

Sve prikupljene informacije se koriste za prikaz ciljanih reklama. “Alphonso” ističe da kompanijin plug in ne snima ljudski govor, već samo signale potrebne kako bi se odredilo šta korisnik gleda… čak i kada se telefon ne koristi aktivno.

Kompanija tvrdi da je sve regulisano u okviru politike privatnosti (koju većina ljudi uglavnom ne čita), te da igre koriste mikrofon samo ukoliko im korisnik to odobri kada se igra instalira.

Oni koji su uočili ovu praksu na svojim uređajima, mogu pratiti instrukcije koje je “Alphonso” objavio za korisnike koji žele da limitiraju reklame ili pristup mikrofona Android/iOS uređajima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.