Mobiteli

Android O je i službeno postao Android Oreo

22/08/2017

Android Oreo novo je, službeno i potvrđeno ime verzije 8.0 Googleovog mobilnog operativnog sistema. Google tako nije iznenadio gotovo nikoga, jer se već sedmicama nagađalo da će novi Android biti nazvan prema vrlo popularnom keksu, što se eto na kraju pokazalo kao sigurna oklada. Promociju Android Oreo operativnog sistema Google je uskladio s jednim od najiščekivanijih fenomena na području Sjedinjenih Američkih Država – potpunom pomrčinom sunca. Čak je i promotivni video za Android Oreo “donio” keks izravno iz pomračine, a prema očekivanjima, Android 8.0 bi trebao biti istinski korak dalje.

Možda i najvažnija, u svakom smislu najvažnija promjena odnosi se na zamjetno povećanje brzine u radu Android Oreo mobilnog operativnog sistema. Brzina bi se rapidno trebala podignuti i što se tiče podizanja samog operativnog sistema i u radu s aplikacijama. Tu je još jedno od poboljšanja koje će svi korisnici jedva dočekati, a radi se o deklariranom poboljšanju u radu baterije, koja bi s Android Oreo inačicom trebala duže izdržati do potpunog pražnjenja. Promijenjen je i izgled obavijesti, dodana je mogućnost pregleda video zapisa opcijom “slika u slici”, stižu i novi emotikoni kao i brojna druga sitnija poboljšanja.

Kao i uvijek, Google je poslao obavijest o distribuiranju Androida Oreo, prvi su u redu čekanja, sasvim očekivano, vlasnici Google Pixel pametnih telefona kao i novijih modela Nexusa. Nakon što se posljednja stabilna verzija Androida pošalje njima, na red dolaze i svi ostali modeli, pod uvjetom da ispunjavaju preduvjete za instalaciju. Više o samom operativnom sistemu Android Oreo možete saznati na službenim web stranicama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.