Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aplikacija koja može produžiti trajanje baterije

baterija

Pametni telefoni s pregršt različitih mogućnosti i sve većim ekranom još uvijek imaju (barem) jednu slabu tačku – bateriju. Rijetki su uređaji čiju bateriju ne treba puniti svaki dan, a nekima je baterija nakon nekoliko mjeseci korištenja već toliko oslabila da njihovi vlasnici ne izlaze iz svojih domova bez dodatne baterije.

No čini se kako su naučnici sa Sveučilišta Waterloo otkrili kako produžiti trajanje baterije, i to do sat vremena dnevno. Na prvi pogled, to se ne čini baš puno, ali ako vam se ikad dogodilo da ste se našli negdje u gradu s praznom baterijom, znate koliko jedan sat može značiti.

Nakon pomnog proučavanja pametnih telefona te drugih prijenosnih uređaja i njihovih baterija naučnici su razvili aplikaciju za pametne telefone (zasad samo za Android) koja može pomoći u smanjenju potrošnje baterije bez značajnijeg utjecaja na same performanse uređaja.

Nova opcija u Androidu koja omogućuje istovremeni rad u dva i više prozora najčešći je razlog brzog pražnjenja baterije, istaknuo je Kshirasagar Naik, jedan od autora studije i profesor na Sveučilištu Waterloo.

Razvili smo aplikaciju koju korisnici mogu instalirati na svoje uređaje i koristiti kako bi smanjili svjetlinu ekrana i ugasili manje bitne aplikacije. Tako kad koristite aplikaciju u jednom prozoru, drugi prozor prelazi u opciju manje potrošnje energije, pojasnio je Naik.

Tokom studije aplikaciju MultiDroid koristilo je 200 korisnika pametnih telefona koji su otkrili da zahvaljujući njoj mogu produžiti trajanje svoje baterije od 10 do 25 posto.