Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aplikacija za anonimno slanje poruka osvaja svijet (VIDEO)

Sarahah

Saudijski developer ZainAlbadin Tawfiq (29) napravio je aplikaciju pod nazivom Sarahah koja omogućuje anonimno slanje poruka i komuniciranje s ljudima diljem svijeta. Sve je počelo kao web stranica na kojoj su zaposlenici anonimno mogli ocjenjivati poslodavace, no ubrzo se pretvorila u anonimnu platformu za razmjenu poruka. Aplikacija je postala vrlo popularna na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, poprilično je nova na području Evrope i Amerike i do sada ima 300 miliona korisnika.

Sarahah je trenutno u samom vrhu aplikacija Apple Storea u više od 30 zemalja svijeta, a zanimljivo je to što je održavaju samo tri osobe. Sarahah na arapskom znači “iskrenost”, a aplikacija je djelo programera iz Saudijske Arabije, Zaina al-Abidin Tavfika.

“Bio sam optimističan, ali moj prvobitni cilj bio je dostići broj od 1 000 korisnika, a sada imamo više od 300 miliona. Zloupotreba je izazov za društvene mreže. Poduzeli smo puno mjera o kojima ne želim otkrivati detalje jer ne želimo zlostavljačima i sličnima olakšati posao”, rekao je Tawfiq. Ovaj saudijski programer aplikaciju je zamislio kao način na koji će ljudi moći poslati iskrene poruke drugima ili čak dobiti realan feedback o svojoj kompaniji.

Ipak, postoji i tamna strana aplikacije. Mnogi su se korisnici žalili da su putem ove aplikacije dobili uvredljive poruke, s rasističkim i mizoginim komentarima, no dobra stvar je što korisnici u bilo kojem trenutku mogu blokirati sve one koji ih na bilo koji način uznemiruju. Stručnjaci su savjetovali roditelje da otvoreno komuniciraju sa svojom djecom i rizicima korištenja ovakve aplikacije te da ograniče vrijeme koje provode online.

Osim osnovne verzije za pametne telefone, aplikaciji Sarahah može se pristupiti i preko službene web stranice Sarahah.com, a osim na Apple Storeu, aplikacija je besplatno dostupna i na Google Play-u.