Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aplikacije koje bi mogle naštetiti vašem mobitelu

718577

U Googleovoj trgovini Play pronaći ćete ogroman broj korisnih, praktičnih i zabavnih aplikacija. Na žalost, nisu sve dobronamjerne. Evo s kojima treba biti posebno oprezan.

Aplikacije za vremensku prognozu

Aplikacije za vremensku prognozu vrlo su popularne, ali na žalost često s njima u paketu dolaze i virusi. U jednom od brojnih zabilježenih slučajeva riječ je bila o trojancu koji je prikupljao podatke o vlasniku pametnog telefona i slao ih hakerima.

Društveni mediji

Ove aplikacije nemaju toliko problema s virusima koliko prekomjerno cijede bateriju vašeg pametnog telefona i usporavaju mu rad. Facebook je naročito poznat po tome, ali ni druge ne zaostaju značajno.

Aplikacije za optimizaciju

Clean Master i slični softverski alati za optimizaciju čiste vaš cache i brišu programe koje ne koriste. No, većina novijih pametnih telefona ima takvu karakteristiku već ugrađenu. Instalirate li ih opteretit ćete bespotrebno i smartfon i bateriju. U ovu kategoriju pripadaju i aplikacije za povećanje količine RAM-a.

Ugrađeni web preglednici

Smartfoni često dolaze s predinstaliranim vlastitim web preglednikom, koji nisu uvijek brzi i odgovarajuće zaštićeni od krađe podataka, a mogu i usporiti rad uređaja.

Antivirusni programi

Općenito govoreći, antivirusni programi su korisni i poželjni, kako na računaru tako i na pametnom telefonu. No, treba svakako biti iznimno oprezan – pa i izbjegavati – antivirusne programe proizvođača koje ne poznajete. Zašto? Zato što se zna dogoditi da hakeri podmetnu lažnu antivirusnu aplikaciju kao pravu te tako krasti vaše podatke, moguće i potpuno blokirati pametni telefon.

Web preglednici s dodatnim karakteristikama

Pojedini web preglednici mogu nuditi posebne dodatnekarakteristike, poput gledanja videa i streaminga. Ipak, imaju dvije loše strane. Prvo, često dolaze s hrpom oglasa kojih se ne možete riješiti, a koji mogu usporiti rad smartfona. Drugo, traže pristup brojnim dijelovima vašeg pametnog telefona u kojima nemaju šta tražiti.

Detektori laži

Detektori laži na smartfonima služe za zabavu i ništa drugo. Opteretit će memoriju vašeg smartfona i bateriju, a mogu predstavljati i sigurnosni rizik.

Aplikacije za defragmentaciju

Iako se čini kako bi mogle biti korisne kao i njihove rođakinje za stolne računare, ove aplikacije to nisu jer u pametnim telefonima nema čvrstih diskova koje bi mogle defragmentirati. Mogu tek analizirati koliko prostora pojedine aplikacije zauzimaju, a to vam vjerojatno i vaš smartfon može reći. Također opterećuju vaš smartfon i mogu predstavljati sigurnosni rizik.