Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cilj je da se držite unutar plana

Aplikacije na mobitelima otkrit će gdje nam novac najviše curi

d8b6f6e5a63a3b031fe9

Za početnike postoje aplikacije koje su malo bolja verzija papira i olovke, za napredne imaju one koje planiraju trošak

Kuda ode sav taj novac, gotovo nema čovjeka koji se to na kraju mjeseca ne pita. Postoji nekoliko aplikacija koje služe za praćenje troškova i prihoda. Jesu li one korisne ili su samo dodatna gnjavaža?

Zaključak je – kad jednom počnemo upisivati u aplikaciju koliko trošimo, napokon postajemo svjesni kuda je “iscurio” novac. Za mobitele postoje mnoge aplikacije, a besplatne su: Fudget, Wally, Wallet, YNAB.

Neke aplikacije (Fudget) poboljšana su verzija običnog papira i olovke te su dobre za nezahtjevne potrošače koji samo žele pratiti koliko su novca potrošili, a koliko su zaradili. Druge su razradile sisteme koji analiziraju potrošnju te prepoznaju navike i daju pretpostavku buduće potrošnje (Wallet). Kroz različite dijagrame, torte, brojčanike koji pokazuju jesmo li u crvenom ili u zelenom na računu, neke od njih razigrale su svoje verzije i podigle ih na višu razinu (Wallet). Za zaista savjesne Wally daje mogućnost umreživanja s drugim članovima kućanstva kako biste kontrolirali koliko troši cijela porodica.

Teško može biti jednostavnija aplikacija od Fudgeta. Na početku daje kratak uvod kako aplikacija radi. Toliko je jednostavna da se svodi na to da se unesu prvo prihodi, a onda se kasnije sve svodi na jednostavno ukucavanje troškova kako se oni pojavljuju. Na početnom ekranu aplikacija pokazuje jeste li i koliko u plusu ili ste zagazili u crveno. Tu nema potkategorija troškova. Na aplikaciji se vrte i reklame, nenametljivo u donjem dijelu ekrana mobitela. Ali treba pripaziti da ih slučajeno ne stisnete i da vas ne odvedu “negdje”. Ovo je modernija verzija olovke i papira te je za nezahtjevne početnike.

Wally ima mnogo pokazatelja i grafikona vezanih uz vašu potrošnju, a u pozadini koristi razne algoritme kako bi vam pokazao gdje trošite previše. Prati i lokaciju, pa možete dodati mjesto na kojem trošite, a ima i oznake da možete grupirati troškove. Ako želite povezati porodicu, možete napraviti i grupu. Ima podsjetnike za račune i analizira troškove. Apikacija je za zahtjevnije i malo je kompliciranija.

Pokreće se povezivanjem na Facebook ili Google te se mogu odabrati različiti jezici. Pregledna aplikacija s puno ponuđenih kategorija troškova kao što su prijevoz, kućanstvo, zabava i s potkategorijama – režije i najamnina, primjerice, za kućanstvo. Aplikacija Wallet nudi mnoge dijagrame kako biste dobili detaljan osjećaj koliko trošite, primjerice na kafu. Prati i lokacije trošenja, a to se može isključiti.

Za razliku od većine aplikacija, You Need a Budget (YNAB) prije svega služi za aktivno planiranje budžeta, odnosno sastavljanje troškova unaprijed. Novac koji imate možete sortirati i namijeniti za određene kategorije, poput režija, interneta, transporta… Cilj je da se držite unutar tog plana. Prva 34 dana aplikacija je besplatna, a zatim košta 84 dolara godišnje.

Aplikacija “misli” i na neplanirane troškove, kao što su nečiji rođendani te premije osiguranja. Daje prijedlog da predvidite te troškove kako vas ne bi zatekli nespremne. Također, daje mogućnost da novac iz jedne kategorije pretočite u drugu i pokrijete izvanredne troškove kako biste ostali u “zelenom” na svom računu.