Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apple će danas objaviti prvi godišnji pad prodaje iPhonea

Apple

Dionice Applea od zadnje objave kvartalnih rezultata u oktobru 2015. pale su 11 posto, ponajviše zbog zabrinutosti oko prodaje iPhonea.

Danas se očekuju rezultati za prvi kvartal 2016. koji je završio u decembru, a problem je u međuvremenu narastao. Toliko, da većina analitičara prognozira kako bi Apple mogao objaviti prvi godišnji pad prodaje iPhonea.
Ukupno, očekuju se snažni rezultati i analitičari preporučuju ulaganje u Apple.

Ulagači će u novim rezultatima prvenstveno tražiti odgovor na pitanje je li veliki pad vrijednosti Appleovih dionica opravdan ili će doći do dugo očekivanog rasta. Nikome, zapravo nije jasno što se dogodilo jer je Apple u zadnjoj fiskalnoj godini povećao prodaju 28 posto, imali su promet od 233,7 milijardi dolara.

Jedan od većih sve veća ovisnost Appleova rasta o prodaji iPhonea. Lani su kanale prihoda proširili s Apple Watchem, streaming servisom Apple music i Apple TV-om, ali iPhone i dalje nosi 66 posto ukupnih prihoda.

Kad se tome doda poprilična ovisnost prodaje iPhonea o kineskom tržištu gdje im je prodaja u zadnjem kvartalu 2015. rasla 50 posto, nije čudo da su ulagači nervozni.

Više je analitičara zadnjih dana upozorilo na znakove usporavanja prodaje iPhonea (grafikon). Apple je, primjerice, smanjio broj narudžbi za komponente što bi moglo značiti da u 2016. ne očekuju prodaju kakvu su najavljivali.

Proizvođač audio komponenti Cirrus Logic koji 60 posto prihoda zarađuje od Applea, početkom januara upozorio je svoje dioničare da će rezultati biti slabiji od najava jer im padaju narudžbe za komponente za mobitele.

Rast potražnje za smartphoneima usporava se u cijelom svijetu.

I poslovni rezultati Samsunga, najvećeg proizvođača uređaja, ekrana i memorijskih čipova koje koristi niz kompanija, prije dvije sedmice je objavio rezultate lošije od očekivanih.

IDC je u decembru predvidio da će rast prodaje smartphonea 2016. usporiti na ispod 10 posto i prvi put preći tu granicu. Do 2019. očekuje se daljnje usporavanje, prodaja bi mogla rasti samo 4,7 posto, a to će se odraziti i na iPhone, tvrdi IDC.

Apple obično smanjuje proizvodnju nakon božićne špice jer kupci već počinju čekati objavu novih proizvoda u septembru, ali dio dioničara strahuje da smajenje proizvodnje ovoga puta nije uobičajeno.

Azijski dobavljači Applea najskuplje su platili sumnje o padu prodaje iPhonea. U općoj rasprodaji dionica u Kini vrijednost im je pala više od 30 posto u tri mjeseca.

Iako neki analitičari najavljuju novi rast prodaje u drugom kvartalu, Apple će i dalje smanjivati marže zbog konkurencije i štititi svoju poziciju pa proizvođači koji su donedavno živjeli od njih pokušavaju što prije diversificirati izvore prihoda.

Analitičari Bloomberga za prvi su kvartal 2016 predvidjeli pad prodaje iPhonea od 4 posto na 55,7 milijardi dolara. Bude li pad veći, narast će i nervoza, ali na očekivanom prihodu od 76,6 milijardi dolara i profitu od 3,23 dolara po dionici, ako se još uzme u obzir planina casha na kojoj Apple sjedi, dodatni pad cijene dionice Applea za mnoge bi mogao biti tek prilika za kupnju.

Analitičari Piper Jaffraya predviđaju da će vrijednost dionica narasti 50 posto u septembru kad Apple, kako se očekuje, predstavi iPhone 7.

Većina analitičara slaže se da će dionica sa sadašnje razine od oko 100 dolara ove godine skočiti na 141 dolar.