Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Nikkei"

Apple će smanjiti planiranu proizvodnju iPhonea u prvoj polovini 2021.

iphone-12-pro-back-camera-1200

Sada, prema najnovijem planu, Apple namjerava da proizvede oko 75 miliona jedinica

Američki tehnološki gigant Apple smanjit će planiranu proizvodnju svih iPhona za oko 20 procenata u prvoj polovini godine, suprotno planu kompanije koji je objavljen u decembru, zbog male potražnje, izvjestio je u srijedu list Nikkei, pozivajući se na izvore upoznate s detaljima.

Prema istom izvoru, američka kompanija je krajem prošle godine poručila dobavljačima da osiguraju komponente i dijelove za do 96 miliona pametnih telefona, uključujući čitavu seriju iPhone 12, iPhone 11 i iPhone SE, u prvih šest mjeseci 2021.

Sada, prema najnovijem planu, Apple namjerava da proizvede oko 75 miliona jedinica.

Ipak, kompanija je dobavljačima rekla da i dalje planira da proizvede 230 miliona iPhonea 2021. godine, što je 11 posto više nego 2020. godine, dodao je list, prenio je Bankar.me.

– Ova godina još uvijek nije loša, ali naravno potražnja u prvoj polovini 2021. godine nije tako velika kako su ljudi predvidjeli krajem prošle godine – rekao je izvor Nikkeiju.

Najveća revizija odnosila se na komponente i dijelove za iPhone 12 mini, od nekih dobavljača čak se tražilo da privremeno obustave izgradnju komponenata posebno za mini, rekao je drugi izvor Nikkeiu, dodajući da su neke komponente i dijelovi za mini preusmjereni u proizvodnju iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max.